avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1198 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... act aditional sau delegare?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

act aditional sau delegare?

Buna dimineata!V-as ruga sa ma lamuriti cu o chestiune;
Sunt o firma romaneasca si am incheiat un contract de prestari servicii cu o firma din Germania deci angajatii mei vor lucra acolo si nu neparat la sediu firmei ci in diverse locatii din Germania.Durata sederii lor acolo va fi mai mica de 120 de zile deci excludem detasarea.
Intrebarea mea:
Pot folosindu-ma de art 18 din Codul Muncii, aceea clauza de mobilitate sa intocmesc doar acte aditionale la contractele de munca ale angajatilor in care sa prevad ca locul de munca va fin intr-o tara membra UE respectiv Germania in diverse locatii(pe teren).
Asta ar fi suficient?Sau ar trebui sa le fac delegarea.Vorbim de un nr. de 20 de salariati (toti salariatii firmei).Ar fi legal daca as face doar aditional>?sau mai trebuiesc intocmite alte documente.As dori un raspuns cat mai prompt si clar !
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:17, 2 Noiembrie 2012
Daca munca o presteaza pt angajatorul din Romania se introduce clauza de mobilitate? Detasare este in cazul in care presteaza munca pt angajatorul strain?
Prin clauza de mobilitate părţile în contractul individual de muncă stabilesc că, în considerarea specificului muncii, executarea obligaţiilor de serviciu de către salariat nu se realizează într-un loc stabil de muncă. În acest caz salariatul beneficiază de prestaţii suplimentare în bani sau în natură (dispoziţiile art. 25 din Legea nr. 53/2003-Codul muncii).

Astfel , prin c.i.m., , c.c.m. aplicabil angajatorului şi/sau regulamentul intern al acestuia se pot reglementa:
- programul deplasărilor, durata şi frecvenţa acestora;
- regimul decontării cheltuielilor de cazare şi transport efectuate cu deplasarea;
- beneficiile suplimentare acordate salariaţilor;

Dacă în contractul individual de muncă părţile au stipulat, cu respectarea prevederilor Legii, o clauză de mobilitate, potrivit căreia executarea obligaţiilor de serviciu de către salariat nu se realizează într-un loc stabil de muncă, existând posibilitatea ca salariatul să muncească în diverse locuri, desfăşurarea temporară a activităţii într-unul dintre aceste locuri nu constituie o delegare sau o detasare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Art18 cm, delegatie si detasare iadriana iadriana Buna. Am participat la mai multe discutii legate de aceasta problema, a desfasurarii unor activitati in strainatate si nu sunt pe deplin lamurita, care ... (vezi toată discuția)
Munca in strainatate augustina augustina Cum pot trimite un angajat sa lucreze pentru un client din strainatate timp de 8 luni??? Legea spune ca-l pot delega 60+60 de zile! Termenul este insuficient ... (vezi toată discuția)
Delegarea salariatilor in strainatate - problema tinys tinys Buna tuturor, sunt intr-o mare dilema. #-o Din data de 2 ianuarie 2008 , firma la care lucrez (profil instalatii in constructii), si-a trimis o echipa de 4 ... (vezi toată discuția)