avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1143 soluții astăzi

Marți, 4 februarie, are loc evenimentul: TVA, Impozitul datorat de nerezidenți, Impozitul pe profit, facilități fiscale 2025: Sesiune practică cu Adrian Bența. Participă →

Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general concediu crestere copil pfa
Discuție deschisă în Contabilitate în general

concediu crestere copil pfa

buna ziua!as vrea si eu sa ma ajutati intr-o problema.in februarie 2009 am inceput sa activez ca agent la o firma,unde aveam retinere10%.la sursa.am infiintat un pfa ,am fost sa inregistrez firma,dar dupa 2 saptamani cei de la fisc mi-au spus ca sediul social al firmei era gresit.din motive de sanatate al uneui parinte care a precedat cu decesul ,am ajuns tocmai in noiembrie sa schimb certificatul de inregistrare la registrul comertului,mi-au dat certificat cu aceeasi data knd a fost firma infiintata si acelasi cui,.si mi-au mai dat la mana si o declaratie de indreptare a erorii de material.m-am dus din nou la fisc unde mi-au inregistrat firma in noiembrie,si mi-au zis ca nu e nici o problema.in mai 2010 firma imi va trimite aceea fisa fiscala cu toot ce am realizat pe 2009,oprirea se face la sursa.ceea ce vreau sa ma lamuriti eu sunt insarcinata in 2 saptamani vreau sa stiu daca beneficiez de indemnizatie crestere copil chiar daca firma a fost inregistrata in noiembrie sau se ia in calcul fisa fiscala?
Cel mai recent răspuns: danutza2k7 , utilizator 10:50, 14 Ianuarie 2010
Nu este clar de cand s-au retinut banii si de cand ati realizat PFA-ul.

Daca PFA-ul este din februarie si anume decand se retin cei 10% inseamna ca dv. in toata aceasta eprioada ati respectat conditia "in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit"

Firma la care lucrati nu in mai trebuie sa va trimita acea fisa ci pana in mai (nu am la indemana termenul dare este specificat, eu elibera undeva prin martie-aprilie toate fisele).

Faptul ca este greseala celor de la ONRC nu ar trebuie sa va impiedice atata timp cat dv. ati respectat legea. Oricum daca comenteaza puteti continua pe partea de Contencios Administrativ ramanand sa va recuperati banii ulterior.

Aici probabil un avocat poate oferi mai multe detalii

ca agent am inceput printr-un contract de agentie l-am semnat pe 14.11.2008 din aceea saptamana icepeam sa iau comision ptr ca este saptamanal dar eu nu puteam sa ridic acesti bani pana nu imi infiintam pfa (ptr a putea taia factura unde este trecut brutul si chitanta care reprezinta suma pe care mi-o opream diferenta dintre brut si net sunt cei 10%pe care firma ii retine la sursa ) .pfa-ul l-am infiintat mai precis pe 31 ianuarie atunci am depus actele asa scrie si pe certificat.pe mine ma intereseaza sa stiu atunci cand depui dosarul ptr indemnizatie mi se ia in calcul de cand am inscris firma la fisc impozitul sau de cand activez ca agent(de cand mi se opreste impozit la sursa)?multumesc ptr raspunsul anterior nu prea stiu despre lucrurile astea si nici nu vreau sa fiu pacalita ma intelegeti nu?de aceea cer sfaturi la oameni care se pricep si am vazut ca aici sunt multi oameni care se ofera sa dea sfaturi si sa raspunda fata de alte site-uri.
danutza2k7 a scris:

mi se ia in calcul de cand am inscris firma la fisc impozitul sau de cand activez ca agent(de cand mi se opreste impozit la sursa)?

Aici ne-ar putea ajuta si un jurist, dar intrucat cadrul legal se refelra la veniturile profesionale realizate si nu sursa lor sau alte conditii aberante, corect cred ca ar trebuie a se lua in calcul din prima luna in care ati taiat facturi, intrucat atunci s-a retinut efectiv si impozitul.

Atentie!
luna aceasta PFA-urile au obligatia sa depuna Declaraţia privind venitul estimat (formular 220).
Ultima modificare: Miercuri, 13 Ianuarie 2010
Cosmin Antohe, Contabil
va rog sa mai ma lamuriticu niste probleme daca vreti bineanteles.......ca pfa eu platesc la stat 16%,sanatatea si celelalte nu le platesc deci nu pot beneficia de cele 126 de zile nu?dar daca eu acuk ma duc la casa de pensii si inchei un contract de asigurare ptr sanatate merge sa intru la 7 luni in prenatal ma gandesc ca nu pot la 7 luni sa mai lucrez ma intelegeti?am inteles k tr sa am 6 luni cotizate la casa de pensii din cele 12 asa e?sa zicem ca nu ar merge sa platesc akum sanatatea eu pana cand ar trebui sa-m desfasor activitatea ca pfa pana la 9 luni?cand ma duk cu dosarul si cand tr sa-mi inchid firma dupa nastere?
dup nastere si eu tr sa iau cele 42 de zile care sunt obligatorii sau numai cele care sunt angajate cu carte de munca?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu crestere copil cu pfa danutza2k7 danutza2k7 buna ziua!as vrea sa ma lamuresca si pe mine cineva in privinta unei probleme.eu activez ca agent la o firma din 14.11.2008 cand am semnat un contract de ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! indemnizatie crestere copil; inregistrare gresita sediu pfa... danutza2k7 danutza2k7 am si eu o problema la care as dori daca se poate sa-mi raspunda cineva.anul trecut in ianuarie mi-am infiintat un pfa si am incheiat un contract un contract ... (vezi toată discuția)
Cic pfa danutza2k7 danutza2k7 buna ziua !as vrea daca ar putea cineva sa ma lamureasca cu o problema majora ptr mine.din 11.09.2008 am semnat un contract de agentie,colaborare cu o firma.in ... (vezi toată discuția)