Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati cu un sfat in urm speta:
In anul 2005 am cumparat un teren, in anul 2007 am cumparat un alt teren si am alipit cele 2 terenuri in anul 2007. Supr totala era de 5000 mp(20X250) In anul 2008 am dezmembrat terenul si am vandut 3000 mp ramanand cu 2000 mp(partea din fata cu acces la str principala. Pentru cei 3000 vanduti(6 parcele catre 6 persoane) am vandut si cote indivize dintr-un drum de acces.
Problema pe care o am este ca prima parcela (pe care sunt inca proprietar) este traversata de o canalizare si un drum, fiind afectata o suprafata de cca 350 mp. Canalizarea si drumul apartin primariei. In 2006 -2008 primaria a efectuat lucrari la acea canalizare, refacand-o practic in totalitate. Din 2009 au inceput sa asfalteze si drumul(pana acum era un drum secundar, neasfaltat(pamant tasat de trafic) Momentan nu au ajuns cu asfaltul pe terenul meu(s-a inceput din celalalt capat). Pentru nicio lucrare nu mi s-a cerut acordul desi mi-a afectat terenul.
Intrebarea este ce pot face in aceasta situatie, deoarece ma intereseaza sa obtin despagubiri si sa clarific situatia (refacerea cadastrului pe prima parcela, sa vad exact ce supr ramane si pe care sa pot obtine o autorizatie de constructie, in prezent evident ca nu pot obtine aceasta autorizatie).
Am mai intrebat avocati ce pot face si raspunsurile au fost destul de diferite. Unii mi-au sugerat sa dau in judecata primaria pentru ca sigur se va rezolva cu despagubiri sau schimb cu un alt teren pentru supr afectata, refacerea cadastrului, etc. Altii mi-au spus ca daca dau primaria in judecata e posibil ca aceasta sa ceara desfiintarea titlului de proprietate deoarece nu trebuia facuta punerea in posesie initiala a proprietarilor care mi-a vandut. Ori, o astfel de varianta nu vreau sa o iau in calcul deoarece am facut vanzari si s-ar anula si acestea.
Verificati la primarie daca drumul respectiv este trecut in domeniul public (mai pe romaneste, daca primaria are acte pe el:D) si de cand. Daca nu au acte, sunt obligati sa faca expropriere pentru cauza de utilitate publica si sa va despagubeasca. Daca au acte... asta e! Daca sunt anterioare datei cand ati cumparat dvs, cel care v-a vandut (daca a stiut), este bun sa va despagubeasca. Oricum, cand ati cumparat, nu ati solicitat un certificat de urbanism pentru informare? (acolo ar fi trebuit sa fie mentionata situatia). Fostii proprietari ce v-au spus in privinta drumului respectiv?
Nu am cerut initial certificat de urbanism. Am cerut dupa alipire(l-am avut o perioada ipotecat) si am primit unul fara mentiuni speciale despre existenta acestui drum. Pe mine nu ma intereseaza sa ma indrept impotriva fostilor proprietari, din vanzarile facute am obtinut un profit bun. Daca primaria are acte pe drum ce e de facut?
Multumesc,
Depinde de cand are (daca are) primaria acte. Daca drumul respectiv apare evidentiat in domeniul public dupa ce ati cumparat dvs, sunt obligati sa va despagubeasca pentru suprafata aferenta drumului si trotuarului prin procedura de expropriere pentru cauza de utilitate publica. Daca documentele primariei sunt anterioare cumpararii dvs, trebuie verificat daca nu cumva i-a despagubit pe fostii proprietari (in acest caz, nu prea mai aveti ce face).
Daca primaria nu are acte...aici incepe distractia. Dvs.teoretic, puteti inchide drumul si ii puteti soma sa-si ridice instalatia de canalizare de pe proprietatea dvs.:D sau sa va exproprieze si sa va despagubeasca in conditiile expuse mai sus. Totusi, m-as mira sa faca primaria asemenea investitii pe un drum care sa nu le figureze in patrimoniu...