avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1628 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire-masa succesorala
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire-masa succesorala

Buna ziua! As avea cateva intrebari legate de masa succesorala. Pe scurt: tata s-a pierdut a ramas mama si doi fii majori. Sunt de impartit 1 apartament evaluat la 120 de mii de euro si o casa pe pamant intravilan evaluata la 80 de mii de euro.
Intrebari:
1. Fii pot renunta prin semnatura la dreptul lor(acea impartire in 3 cu coeficientii respectivi) , sa lase totul mamei iar ulterior ea sa poate vinde si imparti totul de cum crede ea de cuviinta?
2. Cum se poate ajunge la situatia in care unul din fii care sta cu mama in apartament sa ramana acolo dor el si mama fara ca cel de-al doilea sa mai beneficeze de ceva?
3.Ideea este ca unul din ei sa ia casa si celalat apartamentul cu to cu mama fara alte impartiri/drepturi.
4. Daca se ramane la imparteala in 3 (cu coeficientii respectivi) si fiul care sta la apartament primeste act de vanzare /cumoarare pe partea ei de la mama, cat si cum i se calculeaza celuilalt partea sa? Adica trebuie sa primessca coeficientul lui de bani in functie de evaluarea notariala sau de pretul pe care il ofea agentul imobiliar? In sensul ca apartamanetul este evaluat la 12o mii E iar el il poate vinde cu 140 de mii?
5.DAca mama ii face fiului cu care sta in apartament act de vanzare cumparare trebuie ca si celalat fiu sa isi dea acceptul pentru vanzarea apartamentului?
6.Daca mama vrea saii faca fiului cu care sta in apartament act de vanzare cumoarare trebuie sa fie de acord si celalat fiu sau se poate face actul si fara acordul lui?
Merci anticipat pentru un raspuns!
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 19:25, 12 Ianuarie 2010
buna ziua!
in primul rand eu nu va recomand ca fii sa renunte la succesiune, in acest caz mama va intra in concurs cu celelalte rude ale tatalui de pana la gradul al IV lea inclusiv.
ok din ce mai scrieti maid eparte imi rezulta ca totusi se accepta succesiunea, cotele sunt 10/16 -mama, fii cate 3/16 fiecare.
in acesata situatie sunteti toti coproprietari.
puteti fie partaja, fie sa faceti vanzare pe cote, donatie- nu recomand-daca prn acest act s-ar incalca rezerva succesorala a fratelui.
depinde ce doriti dvs sa obtineti!
variante exista!
buna ziua!am si eu cateva nelamuriri in leg cu o succesiune!acum un an, bunicul meu a decedat (bunica acum 5 ani), tatal meu a decedat acum 5 ani.bunicul pe langa tata mai avea 2 fete.deci la dezbaterea mostenirii o sa vina cele 2 , eu cu fratele meu din partea tatalui, cota fiind de 1/3 ptr fiecare copil.la inmormantare una dintre surori a sustras titlul de proprietate al pamantului si actul casei, si certificatul de deces este tot la ea.eu imp cu fratele meu vrem sa deschidem succesiunea dar nu stim ce pasi treb sa urmam, tinand cint de faptul ca nu detinem nici un document, pe ce baza deschidem succesiunea, unde se deschide, cum sa dovedesc ca una dintre surori nu vrea sa facem succesiunea?cum treb sa fac?multumesc!
@198413
Mergeti la Starea civila si solicitati un duplicat dupa certificatul de deces. Daca stiti institutia emitenta a titlurilor de proprietate ( primarie pt teren si notar pt casa) solicitati copii certificate dupa acestea. Puteti face o adresa si la cartea funciara, daca imobilele aveau intabulare.
Daca va intelegeati toti, puteati merge la notar.
Daca nu va intelegeti cu matusa, veti dezbate succesiunea in instanta - partaj judiciar- si fiind citata, va fi obligata sa vina la succesiune - fie sa o accepte, fie sa renunte. De asemenea puteti mentiona in cererea de chemare in judecata faptul ca documentele se afla in posesia acesteia si va trebui sa le depuna la grefa instantei.
Succes!

@frate 123
:-/
renuntari? vanzari? Ce-i ...ameteala asta de hartii?
O sa platiti si o gramada de bani (onorarii notariale si impozite) si pe viitor riscati sa mai si...semanati cu iconita asta #-o#-o
Acceptati succesiunea si reglementati totul printr-un paraj voluntar (la notar) sau in instanta (unde se poate incheia si o tranzactie care sa consfiinteasca intelegerea partilor).
Incercati sa intrati si in biroul unui avocat. (daca comparati onorariul lui cu banii pe care va pregatiti sa-i aruncati pe geam urmand "schema" la care v-ati gandit dvs. o sa-i ziceti si bogdaproste).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiunea după 7 ani (3 moștenitori minim) andr87 andr87 Bună ziua! Vrem să facem succesiunea după tata (decedat în 2010). Scopul e ca mama (adică soția / co-proprietar) să devină moștenitoare. Eu ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, am urmatoarea problema : tatal decedat in urma lui ... gabrielasilvia gabrielasilvia Buna ziua, am urmatoarea problema : tatal decedat in urma lui au ramas 2 apartamente si o masina care se impart la sotia supravietuitoare si cele 2 fiice s-a ... (vezi toată discuția)
Pentru un contract de comodat e deajuns semnatura unui parinte ori e necesara si cea a fratilor? salutare comunitate! doresc sa inchei un contract de comodat ... Claudiu007 Claudiu007 Salutare comunitate! Doresc sa inchei un contract de comodat ca reprezentant al unei firme pe care vreau sa o infiintez cu unul din parinti, fiindca ... (vezi toată discuția)