Buna ziua! Tatal meu a decedat si are 2 apartamente , 1 provenit din mostenirea de la mama lui si unul luat in timpul casatoriei cu mama + un autoturism.Mai am un frate si mama care este in viata. Putem sa facem succesiunea doar la masina? Vrem sa cedam partea noastra mamei ca sa o poata folosi. La cele 2 apartamente nu ne intelegem . La cele doua imobile ce cota parte de revine fiecaruia? Multumesc!
Cand dezbateti succesiunea nu intrati in posesie decat dupa partaj care este etapa a doua a impartirii mostenirii.. Noi am dezbatut succesiunea la toata mostenirea conform legii si pe urma am facut partajul doar la auto care a revenit unei singure persoane ca sa poata sa ii faca asigurarea si sa poata circula cu el. Daca faceti succesiunea in timp de 1 an de la deces sunteti scutiti de taxe.
In ceea ce priveste folosinta autoturismului, am trecut prin aceasta speta.
S-a intamplat la sect. 5, Bucuresti, ar trebui sa fie valabil peste tot. Dar, la noi e posibil orice...
Ideea este ca, dupa succesiune, autoturismul are 3 proprietari. Nu a fost nevoie ca doi dintre proprietari sa isi vanda partea celui de-al treilea.
La finantele locale, doar unul o poate inscrie, in functie de cum va intelegeti. In schimb, impozitul va reveni fiecaruia in parte in functie de cota de succesiune.
Proprietarul principal, cel in sarcina caruia este trecut autoturismul la finantele locale, poate face asigurare pe numele lui fara nicio problema. Am avut de-a lungul anilor asiguratori diferiti.
La vanzarea autoturismului, nu a fost nici macar nevoie sa vina toti 3 proprietarii la finantele locale, ci doar cel principal, despre care am scris mai sus. Adevarul este ca, in prima faza, au vrut sa-i vada pe toti 3, dar au renuntat cand am motivat intr-un anume fel ca nu pot fi prezenti. Adica nu a fost chiar un capat de tara.
Succes!
raluk0207
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Sunteți în eroare, route
1 an este termenul de opțiune succesorala.
2 ani este termenul pana la care moștenitorii sunt scutiți de plata impozitului de 1% către stat, dacă finalizează procedura succesorala.
Taxele notariale se plătesc oricum.
De asemenea, dacă la partaj copiii nu iau nimic (nici bunuri, nici sulte) si doar mama ia mașina, partajul respectiv este o liberalitate. Adică la fel de bine fiii pot dona mamei cotele lor.
Dezbatere succesiune
gigelas
Buna seara,
In urma decesului domnului X,au ramas mostenitori sotia si doi copii.
Bunurile ce urmeaza a fi dezbatute la succesiune,sunt:
-un apartament - ... (vezi toată discuția)
Succesiune
MirelaAnykha
Va rog cu un sfat pentru urmatoarea situatie:
Tatal meu a murit in noiembrie 2012, iar mostenitori sunt sotia (mama mea) si fiica (eu, majora). Proprietatile ... (vezi toată discuția)