avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 354 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Prescriere datorie
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Prescriere datorie

In cazul unei datorii (daca o pot numi astfel, avand in vedere ca este de fapt un fond de esalonare creat pt plata unor datorii la RADET/ Apa Nova, datorii create in urma delapidarii fondurilor asociatiei de catre administrator si in urma restantelor unor proprietari), ce decurge din ianuarie 2016, cate 20 lei/ luna, pana in Septembrie 2018, poate fi considerata ca fiind prescrisa la aceasta data? Mentionez faptul ca la data crearii fondului, am cerut detalii in scris Asociatiei cu privire la datoriile exacte ale asociatiei per fiecare furnizor, fara a primi un raspuns. Adunarea Generala in cadrul careia s-a luat hotararea crearii fondului a fost anulata de catre instanta, in urma depunerii unei plangeri de catre 3 dintre proprietarii din bloc.
In luna Noiembrie, Comitetul a decis ca la caserie sa se incaseze, incepand cu aceasta luna, cea mai veche datorie. Este legal? Cum pot contesta aceasta decizie?
Cel mai recent răspuns: DanAlyna , utilizator 02:12, 27 Decembrie 2021
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Mergeti cu toate actele la avocat daca vreti sa va lămuriți.
Termenul este de 3 ani dar trebuie văzute actele.
Nu se poate pe vorbe căci nici instanta nu judeca pe vorbe.
Va multumesc pentru raspunsul prompt.
Inteleg aceste aspecte si intentionez sa consult un avocat in acest sens. Doresc sa stiu daca, in prima faza, este in regula sa depun contestatie fata de decizia Comitetului? Eu am facut plata prin banca in contul Asociatiei iar in confirmarea de plata scrie clar ce am platit: Cote contribuție - Octombrie 2021. Este legal ca in contabilitate sa se scada cu totul altceva decat ceea ce este specificat in documentul justificativ? Mi se pare absurd, deoarece Adunare generala nu s-a convocat pentru luarea unor astfel de decizii. Cum poate lua Comitetul decizii fara a consulta proprietarii?
acest răspuns util
In cazul asociatiilor d eproprietaru,numai instanta d ejudecata este competenta sa analizeze documentele si eventual sa pronunute hotarare prin care sa confirme ca a intervenit termneul de prescriptie
Exista dispozitii concrete fara exceptii sau derogari referitoare la ordinea de esalonare a platilor
Astfel,se achita debitele in ordine cromnologica initial cele mai vechi cu penalitatile aferente

ynocentta a scris:

Exista dispozitii concrete fara exceptii sau derogari referitoare la ordinea de esalonare a platilor
Astfel,se achita debitele in ordine cromnologica initial cele mai vechi cu penalitatile aferente

Îmi puteți spune, va rog, care sunt exact aceste dispoziții?? Suma despre care vorbesc nu poate fi considerata datorie. Este un fond de eșalonare creat în cadrul unei Adunări Generale anulata de către instanta, pentru a acoperi o suma delapidata de un fost administrator și alte sume provenite din restantele unor rauplatnici.
Extras PortalJust:
Solutia pe scurt: Admite cererea de chemare în judecată. Dispune anularea Hotărârii Adunării Generale a Asocia?iei de Proprietari .......din data de .......... Constată nulitatea Adunării Generale a Asocia?iei de Proprietari Bloc 7 din data de .............. Obligă pârâta la plata către reclamantă a sumei de ............ cu titlu de cheltuieli de judecată din care suma de ............ de lei onorariu avoca?ial ?i ........ de lei taxă judiciară de timbru. Obligă pârâta la plata către intervenienta .............a sumei de ............ de lei cu titlu de cheltuieli de judecată, reprezentând onorariu avoca?ial. Obligă pârâta să achite intervenientei ...............suma de ........... de lei cu titlu de cheltuieli de judecată, reprezentând taxă judiciară de timbru. Cu drept de apel în termen de 30 de zile de la comunicare.

Nu au fost calculate penalități, nefiind o datorie proprie, Fondul a fost creat în 2016 și a fost menționat în lista de plată în rubrica separata, câte 20 lei/ luna timp de 32 de luni. Abia acum au decis sa încaseze acele sume, retroactiv sau cum spuneți dvs, cronologic, din banii pe care ii plătim pentru listele actuale de plată.

Ce fel de lege le permite sa iți fure din traista și tot tu sa plătești ce ți s-a furat???
acest răspuns util
Intotdeauna,cand solicitatio sprijinul,oferiti date relevante de la bun inceput
Dupa precizarile cu hotararea instantei de judecata,rezulta fara dubii ca hotaratrea adunarii generale este anulata,
motiv pentru care actele si actiunile ulterioare ale asociatiei sunt netemeinice si nelegale

Alte discuții în legătură

Instanțele anulează (stornează) cheltuielile comune impuse abuziv pe listele lunare de plată, în cazul în care nu a existat la bază nicio hotărâre a adunării generale ! flory_mr flory_mr Sunt multe sentințe ale Instanțelor de Judecată din România care clarifică faptul că legile din domeniul Asociațiilor de Proprietari îi obligă pe ... (vezi toată discuția)
Fond redresare-legal mar32 mar32 Buna ziua, Sunt ales presedinte nou al unui bloc din Bucuresti, fostul administator a adus un prejudiciu blocului in valoare de 140.000 lei,si prin sedinta ... (vezi toată discuția)
Recuperare datorie prescrisa de instanta cocosioanalr cocosioanalr Buna seara, Va rog daca se poate sa ma ajute cineva in urm.problema, sunt administrator a unei Asociatii de proprietari pe care am preluat-o in oct 2011 ... (vezi toată discuția)