avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 778 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Unul din (doi) mostenitori nu vrea sa vanda casa ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Unul din (doi) mostenitori nu vrea sa vanda casa comuna mostenita la 3 ani de la decesul parintilor

Buna ziua, Am o intrebare, va rog. Eu si fratele meua am mostenit in urma decesului parintilor o casa si 2 terenuri extravilane agricole/pasune la 18 km de oras- intr-o zona frumoasa, pretabila pentru dezvoltare turistica sau industriala. Casa e in stare proasta fiind nelocuita de 3 ani si se degradeaza pe zi ce trece. Mama a decedat acum 3 ani si am facut succesiunea acum 1 an (tata a decedat inaintea ei) si prin succesiune ne revine jumatate din masa succesorala fiecaruia dintre noi. Dar fratele meu nu vrea sa vanda casa parinteasca ci doar terenurile, desi nu poate locui in casa decat vara cand e cald (din cauza igrasiei si degradarii). Eu doresc sa imi primesc partea din succesiune, respectiv ½ din casa si ½ din terenuri. Terenurile inca nu se pot vinde- nu am gasit comparator, dar valoarea lor va creste in timp datorita extinderii orasului; dar macar sa primesc contravaluarea partii mele din casa, daca el vrea sa pastreze casa. Eu nu am nici un beneficiu din casa si de la succesiune ii spun mereu ca vreau sa facem partajul si sa vindem casa sau sa ii vand lui partea mea. Problema e ca nu imi poate da toata partea mea din casa, pentru ca nu are destui bani. Casa a fost evaluata la 110000 Euro in septembrie 2021. Jumatate e 55000 Euro si el poate sa imi dea doar 25000Euro- asa spune el. Ce pot face? Eu locuiesc in SUA si aici preturile caselor au crescut f. mult 25-30% in ultimul an si jumatate. Mentionez ca eu locuiesc in chirie si doresc sa imi cumparam o casa intr-un an sau doi. Fratele mea a internat-o pe mama intr-un camin de batrani unde a locuit 1 an si jumatate pana la moartea ei, si a vizitat-o cat a stat acolo si s-a ocupat de toate problemele mamei pana la moartea ei si de inmormantare si parastase, folosind pentru asta toate economiile mamei, in valoare de peste 35000 RON- care nu au fost trecute in masa succesorala. El nu a cheltuit din banii lui personali. Dar eu am trimis bani pentru mama cat a fast la camin, si am cheltuit si cu drumuri in Romania (aprox. 10000 USD) si i-am platit si fratelui un drum sa vina in vizita la mine si sa stea o luna pe cheltuiala mea, dupa moartea mamei. Eu am decis sa ii dau fratelui 5000 Euro, suma pe care sa o scad din totalul casei pentru efortul personal, dar cum imi primesc partea din casa? Pot sa fac partaj in care sa spun ca primesc cei 25000 Euro si restul de 25000 Euro sa ramana ca parte in casa sau ce imi sugerati? Multumesc mult.
Cel mai recent răspuns: CABINET AVOCAT NICULESCU IONUT , Avocat 10:59, 27 Decembrie 2021
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Sa faceti act de partaj pt casa si sa va dea 25 mii acum si sa va intelegeti si sa scrieti cand va da restul, poate cand vindeti terenurile.
Multumesc pentru raspuns. Problema e ca terenurile nu sunt mari (1.8 ha impreuna) iar valoarea pe jumatate nu are cum sa ajunga la suma de 25000 Euro pe care trebuie sa o primesc; nu exista cerere pentru pamant acum si posibilitatea ca in viitor sa pot vinde la pret mult mai mare decat acum, e foarte incerta. In situatia in care nu putem vinde terenurile decat pe o suma modica (15000 Euro- am primit o oferta acum pentru cele doua terenuri impreuna), ce putem face? Sa primesc partea de 25000 si sa raman proprietar pe diferenta? Ce alte alternative ar mai fi? Nu doresc sa particip la nici o cheltuiala cu reparatii/intretinere a unei case pe care nu o folosesc si care in timp va necesita reparatii si mai mari/costisitoare. Multumesc.
aspectele astea trebuie sa le discutati cu fratle, conteaza si ce vrea el. Daca nu ajungeti la o intelegere, puteti cere in instanta partajul, in caz ca vrea casa si nu va poate plati sulta, se executa silit
Singura solutiein cazul in care nu va intelegeti este iesirea din indiviziune in instanta,se va stabilii valoarea imobilelor print ro expertiza judiciara ,vor fi atribuite unuia dintre frati cu obligatia de a i despagubi pe ceilalti.Contactati un av pt a intelege ce variante aveti,care ar fi costurile,durata etc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire baderca baderca V-as ruga daca puteti sa ma lamuriti intr-o speta. Tatal meu a murit acum 2 ani iar mama mea a murit luna trecuta si a ramas o casa cu cateva hectare de ... (vezi toată discuția)
Succesiune buna ziua, am următoarea situație: dupa moartea ... ela2008 ela2008 Succesiune Buna ziua, Am următoarea situație: Dupa moartea părinților mei și a fratelui meu (părinții doar pe noi ne a avut eu si fratele decedat), ... (vezi toată discuția)
Bună ziua. mama mea trăiește și noi suntem 2 frați. am ajuns ... marele torino marele torino Bună ziua. Mama mea trăiește și noi suntem 2 frați. Am ajuns la o înțelegere cu fratele meu să-i dau jumătate din prețul imobilului. Care sunt pașii ... (vezi toată discuția)