avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 863 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Pentru o procura de administrare a contului bancar cu ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Pentru o procura de administrare a contului bancar cu valabilitate ...

Pentru o procura de administrare a contului bancar cu valabilitate neprecizata se aplica valabilitatea de 3 ani din art. 2015 din Noul Cod Civil? Exista vreun articol care sa precizeze valabilitatea procurii in functie de sursa fondurilor din contul bancar? Anterior contul avea depuneri, acum are pensie virata lunar in cont. La banca am intampinat aceasta dilema invocata de dansii, dar nu s-a precizat nicio litera de lege, ceea ce eu am facut, dovada textul de mai sus.
Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Manuela Rășină , administrator 06:23, 5 Ianuarie 2022
Bună ziua!

Ați intui corect, in lipsa unui termen se aplică art.2015 NCC. În privința proveniențe fondurilor nu există o dispoziție legală care să limiteze durata mandatului sau eficacitatea acestuia, sau cel puțin nu in astfel de cazuri.
Valabilitatea procurii este de 3 ani daca in ea nu se precizeaza termenul.
Nu exista prevederi care sa precizeze termenul de valabilitate in functie de suma. Dar bancile pretind ca procura sa nu fie de reprezentare a persoanei ci concret gestionarea contului bancar.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util

c-elian a scris:

Valabilitatea procurii este de 3 ani daca in ea nu se precizeaza termenul.
Nu exista prevederi care sa precizeze termenul de valabilitate in functie de suma. Dar bancile pretind ca procura sa nu fie de reprezentare a persoanei ci concret gestionarea contului bancar.

Nu exista astfel de prevederi. Valabilitatea sau încetarea unei procuri nu are cum sa fie temporara.
Procura este un document de reprezentare, prin care titularul contului respectiv imputerniceste o alta persoana sa ii gestioneze acel cont.
Codul civil Art. 2015
Durata mandatului
Dacă părţile nu au prevăzut un termen, contractul de mandat încetează în 3 ani de la încheierea lui.

În situația în care se dorește ca durata procurii să fie mai mare de 3 ani, acest fapt trebuie prevăzut expres în cuprinsul actului. Nu exista procura pe termen nedeterminat. Ceea ce spui tu este procura speciala care se refera la o actiune precisa si are valabilitate pe perioada cat exista obiectul acelei actiuni. Deci sa nu facem confuzii.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
c-elian, vă rog să nu mai tutuiți participanții la discuții.
De asemenea, vă rog să aveți grijă la tonul pe care îl folosiți. Nu e întotdeauna cel potrivit.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Termenul de valabilitate pentru o procurã robertsega32 robertsega32 Bună ziua. Conform art 2015 NCC, contractul de mandat încetează în 3 ani de la încheierea lui, dacă părţile nu au prevăzut un termen. Se aplică acest ... (vezi toată discuția)
Valabilitatea unei procuri free4_more free4_more Buna seara, Vreau sa va explic o situatie, poate imi da si mie cineva un raspuns. Acum 4 ani si 2 luni aprx am facut procura cuiva sa poata sa vanda un teren ... (vezi toată discuția)
Procura administrare apartament ContSters265380 ContSters265380 Apartamentul in care locuiesc l-am cumparat, de la o persoana fizica, in urma cu 25 ani pe numele copilului meu(pe atunci in varsta de 3 ani). Motivul: nu ... (vezi toată discuția)