avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 448 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Va salut. Inaintea casatoriei am dobadit un teren pe ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Va salut. Inaintea casatoriei am dobadit un teren pe care am ...

Va salut. Inaintea casatoriei am dobadit un teren pe care am construit o casa si in care m-am mutat tot inaintea casatoriei adica a fost gata si interior si exterior dar am intabulato dupa casatorie. Ce fel de bun este? Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 23:25, 5 Ianuarie 2022
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Va salut. Daca ati intabulat-o, atunci:
- Pe extrasul de cf, apare numele proprietarului. Cine este trecut acolo?
- Pe extrasul de cf, apare cota de proprietate. Ce scrie la cota?.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua!

Este bun propriu chiar dacă a fost intabulat după încheiere căsătoriei. Calitatea de bun propriu sau bun comun este data, printre altele, de momentul dobândirii nu de momentul îndeplinirii formalităților de publicitate.

Altfel spus, cartea funciară face opozabila proprietate fata de terți.

Dacă a fost trecut ca bun comun se poate solicita o rectificare de carte funciară.
Multumec pt rasunsuri. In extasul cf am fost doar eu trecut ca proprietar nunai ca dupa 2 ani am vanduto si am cumparat un teren pe care am construit o alta caca dar din banii de pe fosta casa. Dar aici suntem trecuti amandoi ca proprietari. Mai este bun propriu sau sa transformat in bun comun? Multumesc.
Exista prevedere care spune ca este bun propriu, inclusiv bunul achizitionat cu banii obtinuti de pe urma vanzarii unui alt bun propriu,,,cum ar fi cazul la dvs, ati vandut un bun propriu si ati cumparat teren si ati facut alta casa din banii respectivi.
Pe de alta parte, casa edificata in cursul casatoriei, este prezumata a fi bun comun, pentru ca se prezuma ca si sotia a avut o contributie, ceea ce mi se pare normal, pentru ca cineva a spalat, a calcat si a facut mancare, plus altele, si presupun ca dvs nu puteati sa faceti si casa si sa faceti si gospodareala.
Acum, ramane de vazut daca este asa, pentru ca puteti demonstra contrariu.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj in timpul casatoriei sozo sozo Buna, sunt inca casatorita, am hotarat insa de comun acordcu sotul sa divortam la notar luna aceasta. Avem construita o casa in timpul casatorie din care ... (vezi toată discuția)
Intabulare casa ioannna ioannna Buna ziua , va rog sa ma ajutati inurmatoarea problema : pe terenul dobandit de sotul meu inainte de casatorie , am construit o casa impreuna cu acesta iar ... (vezi toată discuția)
Extras cf. care nu apare in cartea funciara stefan pop stefan pop in 1992 am cumparat un teren intavilan,detin un extas cf in original eliberat in 1993,am obtinut certificat de urbanism si autorizatie de constructie de la ... (vezi toată discuția)