Bună ziua!
Am fost funcționar public la Primăria Mihăileni, județul Harghita.
În data de 30. 10. 2018 CL Mihăileni a adoptat o HCL privind reorganizarea structurii aparatului de specialitate al primarului, prin care a desființat postul pe care îl ocupam. Prin dispoziția primarului mi s-au încetat raporturile de serviciu, începând cu 01. 12. 2018.
HCL, precum și dispoziția de încetare a raporturilor de serviciu, prezintă multe aspecte de nelegalitate, din care cauză am formulat o acțiune de anulare a acestor documente, la instanța de contencios administrativ.
În procesul de la tribunal am avut câstig de cauză, însă la recurs, la reînoire și la contestație în anulere (21. 09. 2021) am fost respins. Motivul: nicidecum pe legalitatea HCL, ci pe inadmisibilitate. Menționezi că la tribunal a fost admisă nelegalitatea.
Ulterior am obținut dovada că HCL nu numai că prezinta aspecte de nelegalitate, dar este INEXITENTĂ din punct de vedere juridic. Inexistența constă în faptul că nu au fost respectatea prevederile art. 49 alin. (1) din Legea nr. 215/2001: HCL nu a fost comunicat, nu a fost afișat, nu a fost publicat pe site-ul oficial al instituție.
Întrebare: pot să am pretenții la plata drepturilor salariale, având în vedere că raporturile de serviciu nu puteau să înceteze în baza unui HCL inexistent din punct de vedere juridic?
Dacă da, atunci de unde pot beneficia de o consultanță juridică?
Aștept cu interes un răspuns! Cu respect!
Din moment ce HCL-ul nu a fost comunicat, nu putea produce efecte juridice. În acest caz, trebuie să cereți anularea dispoziției primarului prin care vi s-au încetat raporturile de serviciu, reintegrarea pe funcția deținută și plata drepturilor salariale restante.