avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1061 soluții astăzi

Joi, 6 februarie, are loc evenimentul: AI Act: De la reglementare la implementare - Ghid practic de conformare pentru companii. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Retroactivitate?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Retroactivitate?

1. O lege stabileste pentru salariati obligativitatea formarii profesionale, dar fara a institui o sanctiune sau vreun alt dezavantaj pentru un angajati.
2. Dupa 9 ani de la intraea in vigoare a legii Ministerul impune prin ordin de ministru ca salariatul care nu a urmat in 5 ani cursurile de formare profesionala(nu conteaza daca angajatorul si-a indeplinit obligatiile legale legate de acces la fomarea profesionala) va fi concediat primul.
3. Este legal un astfel de ministru? Cum putea evita salariatul sa nu fie concediat daca in textul legii nu era prevazuta "sanctiunea" respectiva, iar Ministerul o impune retroactiv? Este ca si cum cineva ar fi condamnat la inchisoare pentru o fapta care la momentul producerii nu era "prinsa" in legea penala!
Ultima modificare: Luni, 10 Ianuarie 2022
Radamante, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:42, 12 Ianuarie 2022
Cine v-a zis sau unde ați citit că ar exista un asemenea ordin?
Despre ce lege și ordin vorbiți?
Legea 1/ 2011, art. 245(6), O.M. nr. 5460./12.11.2018, art. 25(3) lit. o
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. Din lege : Personalul didactic, precum și personalul de conducere, de îndrumare și de control din învățământul preuniversitar este obligat să participe periodic la programe de formare continuă, astfel încât să acumuleze, la fiecare interval consecutiv de 5 ani, considerat de la data promovării examenului de definitivare în învățământ, minimum 90 de credite profesionale transferabile.

2. Din Ordin : o) activitatea prestată de personalul didactic titular care a dobândit definitivarea în învăţământ, cu o vechime la catedră mai mare de 5 (cinci) ani, care nu face dovada acumulării în ultimul ciclu complet de 5 (cinci) ani de la data promovării examenului de definitivare în învăţământ, a minimum 90 de credite profesionale transferabile, conform art. 245 alin. (6) din Legea nr.1/2011 cu modificările şi completările ulterioare sau a uneia dintre condiţiile prevăzute la art. 82 lit. a)-e) din Metodologia privind formarea continuă a personalului din învăţământul preuniversitar, aprobată prin ordinul ministrului educaţiei, cercetării, tineretului şi sportului nr. 5561/2011, cu modificările şi completările ulterioare. ..... este un criteriu privind concedierea

Nu vad unde este retroavctivitatea ....Ordinul se aplica de la data publicarii lui inM.Of.
1. 2018-5 ani=2103.
2. 2013, salariatul era obligat sa participe la formare profesionala, dar nu risca sa fie concediat.
3. 2014, la fel...

4. 2019, "daca nu ai participat, (nu conteaza ca angajatorul a avut plan de formare profesionala/ a asigurat acces la formarea profesionala/fonduri, a deposedat salariatul de repaus saptamanal/zilnic etc.), esti concediat!" Dar 2014, 2015, 2016, 2017 si 2018 nu exista aceasta sanctiune! Nu trebuia ca sanctiunea sa existe incepand cu anul 2013 si aplicata dupa 5 ani(2018, 2019)astfel incat salariatul si angajatorul sa isi indeplineasca fiecare partea sa de "obligatie"? Legea nu trebuie sa fie clara si sa permita cetateanului sa isi "regleze" comportamentul?
Ultima modificare: Marți, 11 Ianuarie 2022
Radamante, utilizator

Alte discuții în legătură

La fiecare interval... Radamante Radamante 1. Legea 1/2011 precizeaza ca: \'Art. 245(6) Personalul didactic, precum şi personalul de conducere, de îndrumare şi de control din învăţământul ... (vezi toată discuția)
Timpul de lucru si fisa postului Radamante Radamante 1. Legea 1/2011 precizeaza ca:\"Articolul 262 (1) Activitatea personalului didactic de predare se realizează[b] într-un interval de timp zilnic de 8 ore, ... (vezi toată discuția)
Formare profesionala pe banii angajatului arhontele arhontele Intr-o Metodologie a celebrului Minister edu se afirma ca\" Art. 6. — (1) Absolvenții colegiilor universitare de institutori cu diplomă de ... (vezi toată discuția)