Salut! Poate imi dati o idee mai buna referitor la promovarea unei actiuni in rectificarea unor CF in sensul corectarii unor suprafete ce gresit s-au inscris si respectiv radierea unei constructii inscrise in doua Cf-uri diferite. In primul rand actiunea poate fi prncipala sau numai subsidiara actiunii pe fond (anulare, rezolutiune, etc.) - practica nu e unitara in acest sens (din ce am citit) si parerea mea ca da potrivit art, 34, pct. 4 din Legea nr. 7/1996 poate fi promovata ca o actiune principala. Apoi avand in vedere ca erorile de inscriere s-au facut de vreo 10 ani (cam de atunci sunt incheierile de CF) daca actiunea in rectificare poate fi principala impotriva cui va fi ea indreptata? Practic nu am opozant (greselile s-au facut la CF dar nu s-a promovat atunci o actiune in anularea incheierilor respective, acum nu mai sunt in termen). Ati rezolvat cumva o problema de genul acesta necontencios, direct prin OCPI, fara interventia instantei-prin declaratie autentica a proprietarului?
Poate imi scapa ceva si voi vedetzi altfel lucrurile?!
Va multumesc.
Eu cred ca e o actiune de indreptare eroare indreptata impotriva OCPI. in baza ei o sa obtii o hot jud in baza careia se vor opera rectificarile in CF. Nu cred ca se poate rezolva printr-o simpla cerere de rectificare la CF pt ca mentiunile su rectificarile care se opereaza in CF se fac in baza unei hot jud, de obicei.
Apropo de intrebarea daca e o actiune principala sau subsidiara, este o actiune principala daca nu ai interes sa anulezi actul in baza careia s-a operat inscrierea. Daca ai si acest interes este evident ca actiunea cu privire la rectificarea in CF devine subsidiara.
Chestiunea este ca impotrica OCPI as fi avut actiunea in indreptarea erorilor sau anularea incheierilor CF ambele prescrie la aceasta data, asadar imi ramane actiunea in rectificare care este o actiune reala imobiliara si deci imprescriptibila. Numai ca daca o introduc ca si actiune principala (am citit practica fostei CSJ in care se motiva expres si clar ca este esentialmente o actiune subsidiara) impotriva cui o introduc...Statul roman imi apara mie ca singur tap ispasitor, desi nu am interese contrare acestuia! De aceea va intrebam si pe voi, poate v-ati confruntat cu asa ceva.
Merci oricum de raspuns.
Eu tot o actiune principala reala imobiliara imprescriptibila o vad. M-am gandit la chemarea in jud a OCPI in situatia in care desi actele erau ok (cadastru ma refer) ei au operat gresit, adica ca o simpla eroare materiala.
Daca nu, in functie de cum ati obtinut proprietate imobilului, puteti chema in jud. fostii proprietari ca in contradictoriu cu acestia sa se determine adevaratul amplasamane al terenului si in baza hot jud sa se faca rectificarea in CF. Exista practica pe aceasta ultima optiune.