avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 526 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Deschiderea succesiunii doar pt un anumit lucru
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Deschiderea succesiunii doar pt un anumit lucru

Buna ziua, Va rog sa ma ajutati in legatura cu o nelamurire. Stiu ca la decesul unei persoane se deschide succesiunea. Dupa care se poate deschide dezbaterea succesiunii atunci cand mostenitorii se duc la notar si impart masa succesorala.

Intr-o anumita speta dezbaterea succesiunii nu s-a deschis, dar la scurt timp dupa deces s-a impartit o asigurare de viata, deci fara sa se deschida dezbaterea succesiunii. Dar s-au facut niste acte la notar, s-au facut niste cote pt suma de bani care s-a impartit, iar asta am inteles ca este tot o deschidere de succesiune sau ceva de genul.

Va rog sa-mi spuneti cum se numeste acest act juridic? Deci atunci cand se deschide succesiunea la notar se numeste deschiderea dezbaterii succesiunii. Si doresc sa stiu ce fel de deschidere este cealalta. Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 12:58, 18 Ianuarie 2022
Se numește deschiderea procedurii succesorale.
Succesiunea se deschide prin deces.
Procedura succesorală se deschide la cererea moștenitorilor sau a oricărei persoane interesate.

Dezbaterea succesiunii poate fi făcută și parțial, doar pentru bunurile declarate de moștenitori.
Ori de câte ori se va dori adăugarea unuia sau a altor bunuri din masa succesorala, se solicita de la acelasi notar, un supliment la certificatul de moștenitor inițial.

Dvs ați dezbătut succesiunea numai pentru asigurarea respectiva (caci, asa au dorit mostenitorii). Probabil dețineți deja un certificat de moștenitor unde este menționată suma, precum și numărul, calitatea moștenitorilor și cota ce revine fiecăruia.
Deci, da, ați dezbătut succesiunea! Asa se numește.

Dacă doriți acum, sa adăugați si alte bunuri mobile sau imobile, va adresați aceluiași birou notarial si solicitați un supliment.
Cei care au renunțat la dezbaterea succesiunii pentru asigurare, rămân renuntatori și pentru restul bunurilor, deci prezenta lor nu mai e necesara.
Se vor prezenta numai moștenitorii acceptanti inițial, care vor dobândi restul bunurilor, în același cote.
Ultima modificare: Luni, 17 Ianuarie 2022
raluk0207, utilizator
Și ca fapt divers: dvs va prezentați la notar, semnați niște acte și când ieșiți din notariat nu știți ce ați făcut.
Ceva cu niște sume, cu niște cote, cu....am făcut ceva ....Dar nu știm ce am făcut.

Întrebați, oameni buni!!!
Întrebați, citiți, fiți atenți, uitați-vă bine. Dacă nu înțelegeți, intrebati notarul.
Nu veniți după aia "aaa, dar noi nu am vrut asa!".
Multumesc pt informatii! Mentionez ca nu am primit un certificat de mostenitor, doar certficat de calitate de mostenitor. Deci masa succesorala nu s-a dezbatut. Suntem 2 frati dintre care doar unul cunoaste toata masa succesorala si are actele de proprietate la imobilele defunctului. Vreau sa stiu daca acum celalalt mostenitor mai poate sa ceara dezbaterea succesiunii pt toata masa succesorala singur, spunand ca este singurul mostenitor.
Ultima modificare: Marți, 18 Ianuarie 2022
gi-jane2, moderator
Tot dezbatere succesorala e, chiar daca ati obtinut certificat de calitate de mostenitor.
Mostenitorii mentionati in certificatul de calitate raman mostenitori si pe bunuri.
Daca ambii au acceptat succesiunea, ambii trebuie sa se prezinte la supliment.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drept la un bun renuntat,succesiune nicole852107 nicole852107 Buna seara,am mai pus o intrebare de genul acesta,dar raspunsurile au fost diferite,asa caci sunt in ceata :(.problema sta asa...sora mea a facut act de ... (vezi toată discuția)
Succesiune ContSters40466 ContSters40466 Buna ziua ! Am mai multe intrebari legate de succesiune . Datele cazului : sotie supravietuitoare si 4 copii ; bunuri : o casa cu teren si un CEC de 7000 RON ... (vezi toată discuția)
Succesiune bunica gina taban gina taban Buna ziua,bunica a avut 2 copii,ea a decedat,unul din fii a decedat si acesta din urma are 3 copii.Fiul decedat a avut o garsoniera la care 2 din copii au ... (vezi toată discuția)