avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 612 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... cum pot beneficia de somaj?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

cum pot beneficia de somaj?

Buna seara, nu am carte de munca, si nu am beneficiat de nici un banut de la statul roman (mi se pare corect) Nu am calificare,dar vreau sa ma inscriu la cursurile AJOFM . Dupa inscrierea in baza lor de date si terminarea cursului de calificare, daca nu ma angajeaza nimeni pot beneficia de vreun venit? (somaj)? Dupa ce perioada?
Pot plati eu cotizatia? Daca da, cat este minimum. AM DOAR 9 CLASE.
Detin si permis conducere cat B.
Vreau din toata inima sa ma angajez!
Nu ma priviti cu ochi rai; va rog sfatuiti-ma
Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:16, 18 Mai 2010
Aici pe forum nimeni nu va va privi cu ochi rai.

Nu puteti beneficia de somaj decat dupa un stagiu de cotizare de minim 12 luni, in conditiile legii (trebuie cotizat minim 12 luni in 2 ani). Aceasta cotizare nu se poate face individual, trebuie facuta de catre un angajator catre stat, pt dvs in calitate de angajat.
De-abia atunci putem vorbi de somaj. Nu are nici o legatura cu participarea la cursurile AJOFM, acestea va pot ajuta doar sa obtineti un loc de munca.

Daca nu aveti nici un venit, stiu ca exista anumite conditii pt ajutorul social, dar nu stiu ce conditii trebuie indeplinite, poate ne ajuta si colegii de pe forum.

Oricum, va urez succes, si sa speram ca reusiti sa va angajati!
Va multumesc pentru raspuns, si inteleg ca trebuie sa muncesc cel putin 12 luni din 24 chiar si intrerupte.
Adica cotizatie minim 1 an din 2.
Da, asa este. Orientati-va sa urmati un curs de formare profesionala care sa va formeze intr-o meserie cautata pe piata muncii. Va fi mai usor sa gasiti un loc de munca. Cursul de formare profesionala este gratuit pentru persoanele aflate in cautarea unui loc de munca, inscrise in evidentele AJOFM. Si ganditi-va sa finalizati studiile liceale. Succes.
Buna ziua,

Am totusi o mica nelamurire: in legea somajului este mentionat un asa zis contract de asigurare care se poate incheia cu AJOFM. Practic prin semnarea acelui contract persoana incepe sa cotizeze individual, deci dupa 12 luni ar putea intruni si conditia stagiului minim de cotizare. De ce nu s-ar lua in calcul si contributia platita individual? Si atunci care ar mai fi rostul acelui contract de asigurare pt somaj?
1. Da, aveti dreptate, orice persoana poate incheia un contract de asigurare cu AJOFM, platind contributia legala si poate beneficia de indemnizatie de somaj daca in cele 12 luni necesare intra si perioade in care a achitat contributia pe baza de contract de asigurare.
2. Dar tot in Legea 76/2002 se spune ca incheierea unui asemenea contract este conditionata de incheierea prealabila a unor astfel de contracte de asigurare cu Casa de Pensii si cu Casa de Sanatate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj sau nu? kala kala buna, ma numesc Calin si am fost angajat al cai ferate ntimp de 20 ani( intrerupt doar de stagiu militar), pana in anul 2007 cand am intrerupt contractul de ... (vezi toată discuția)
Daca nu am 12 luni in cadrul muncii la ultimul loc de munca Flo80 Flo80 o persoana beneficiaza de somaj daca are minim 12 luni in cadrul muncii. la ultimul loc de munca am lucrat numai 11 luni si jumatate. am inteles ca se poate ... (vezi toată discuția)
Am dreptul la somaj? RoxanaCris RoxanaCris Buna ziua, As avea nevoie de cateva lamuriri in legatura cu dreptul la somaj. In cursul anului 2013 am lucrat cu norma intreaga la o societate comerciala de ... (vezi toată discuția)