Bună seara. Va rog sa ma ajutați cu următoarea speță.
Compania la care sunt angajata deține 2 entități juridice.
Am fost anunțată astăzi ca postul meu urmează sa fie desființat de la finalul acestei luni, moment când fie vor fi nevoiți sa renunțe la mine ca angajat, fie îmi pot oferi alternativa de a opta pentru o poziție inferioara celei ocupate în prezent, însă pe cealaltă firma, nu pe cea pe care sunt angajata în prezent. Au menționat ca în cazul de fata, având în vedere ca se va desființa poziția mea, îmi vor achita salariul doar pana la finalul acestei luni, nimic compensator. Întrebarea mea este dacă nu ar trebui sa pot beneficia de salarii compensatorii, data fiind situatia?
Neîncrederea mea vine în urma faptului ca m-au anunțat abia astăzi și m-au constrâns sa semnez în același moment, pe motiv ca trebuie sa raporteze headcount-ul pana la final de zi.
Desigur, poziția nou oferita va avea o perioada de proba, moment în care ei pot acționa fără probleme dacă doresc sa renunțe cu totul la mine.
Am decis sa semnez abia mâine, iar ei au acceptat. Ce ma sfătuiți?
Va mulțumesc.
1. Salariaţii concediaţi pentru motive care nu ţin de persoana lor beneficiază de măsuri active de combatere a şomajului şi pot beneficia de compensaţii în condiţiile prevăzute de lege şi de contractul colectiv de muncă aplicabil.
Acordarea salariilor compensatorii este posibila numai daca este prevazuta in c.i.m., in c.c.m. aplicabil sau in reg.intern al angajatorului.
In lipsa unor astfel de prevederi , angajatorul nu are nicio obligatie in acest sens.
2. Intr-adevar, poziția nou oferita poate avea o perioada de proba, situatie in care angajatorul are la dispozitie prevederile art.31 alin.3 C.mun. pentru o eventuala incetare a noului raport de munca.