avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1386 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Speta despre imobilele detinute de soti
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Speta despre imobilele detinute de soti

Casatoriti : el va avea un apartament de la maica-sa, care ii va veni prin partaj, dupa succesiunea in urma decesului tatalui ( un apt de vreo 130.000 €).
Ea are in cont tot vreo 130.000€ ( dinspre maica-sa si ea, la randul ei, prin donatie, virati intr-un cont).
Ea ar lua ceva, un apartament, pe numele amandoura, dar vrea sa fie sigura ca e half/ half si cu apartamentul lui soacra-sa, la o adica.
Oare care ar fi solutia tehnica sa fie OK ( ambii soti sa aiba drepturi egale, la final, asupra celor 2 imobile )?
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 06:53, 1 Februarie 2022
Nu este necesar ca ea sa facă nimic.
Când va cumpăra apartamentul la notar, va declara ca banii provin din donație de la mama ei, iar apartamentul va fi bun propriu.
Iar dacă vrea și vrea și vrea și nu poate sa doarmă noaptea de grija și asta este un impediment imens în căsnicia lor, pot încheia o convenție matrimoniala de separație de bunuri, după care ea sa cumpere apartamentul.
Interesant, asadar Notarul poate adauga in contractul de Vanzare-Cumparare informatia legata de sursa banilor ( donatie din partea mamei ) si asa imobilul cumparat va fi numai al ei, in cazul, nefericit, de altfel, al unui divort.
Totul este spre a realiza un echilibru legat de bunurile comune, mai ales ca sotul tot trambiteaza ca apartamentul in care stau e de la maica-sa ;-))).
Articolul 340 este clar, avand efect in cazul in care Notarul va specifica in Contractul de Vanz Cumparare ce ati spus.
Multumesc mult
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Tocmai asta v-am și spus mai sus.
Când soția se prezintă la notar pentru încheierea contractului de vânzare, trebuie sa specifice notarului ca banii cu care va cumpăra imobilul provin dintr-o donație de la mama ei, pentru a menționa acest aspect în act.
Nu prea înțeleg încăpățânarea aceasta cu drepturile egale. Dacă ea e soția soțului și el e soțul soției și sunt căsătoriți și unul dintre ei are un apartament, pe care îl poate folosi și ea/el....stau împreună, dorm acolo, mănâncă, ea/ea are cheie, nu o da nimeni afara din casa etc etc.
Din punctul de vedere al posesiei asupra bunurilor,.au drepturi egale. Cu ce afectează asta căsnicia, nu o sa îmi pot explica niciodată!
uau.. cititi dar nu intelegeti ce cititi.
fiecare va avea un bun propriu, el casa de la ma-sa si ea casa cumparata ca bun propriu pt ca sunt bunuri proprii alea care inlocuiesc un alt bun propriu, nu conteaza ca il cumpara in timpul casatoriei.

victorjitareanu a scris:

Tot ce se va cumpara, casatoriti fiind, va fi bun comun

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bun comun sau propriu? AleXandrai28 AleXandrai28 Buna ! Am si eu o intrebare: am avut doua garsoniere cumparate inainte de casatorie, si pe care le-am vandut acum find casatorita cu scopul de a imi cumpara un ... (vezi toată discuția)
Separare de bunuri lonita lonita Bună ziua Soția mea dorește sa achiziționeze o proprietate cu bani proprii, proveniți din donație de la sora ei. Eu mai am un copil din alta ... (vezi toată discuția)
Divort, partaj imobil cumparat din bani proprii cristinahandru cristinahandru buna ziua.Am depus actele pt divort si sotul imi tot spune ca are si el parte din casa si sa pregatesc si partajul .Casa a fost cumparata la o luna dupa ce ne ... (vezi toată discuția)