avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 544 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... confidentialitatea datelor privind diagnosticul vreau ...
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

confidentialitatea datelor privind diagnosticul vreau sa stiu ...

confidentialitatea datelor privind diagnosticul

vreau sa stiu daca un doctor de aceasi specialitate care are contract cu casa de sanatate, poate sa-mi vada ( sau sa ceara ) diagnosticul dat de doctorul anterior (in contract cu cas si el) fara consimtamantul meu.
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 15:44, 2 Februarie 2022
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Confidentialitatea datelor de sanatate a pacientul;ui poate fi un motiv pentru a fi necesar consimtamantul dvs.
In conditiile in care medicii colaboreaza in stabilirea unui diagnostic corect, cred ca se poate extinde confidentialitatea la nivelul celor doi medici.
pot colabora cei doi doctori chiar daca eu nu am exprimat nici macar verbal faptul ca doresc ca ei sa colaboreze ?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Puteati sa nu le spuneti unuia de celalalt. Singuri nu aveau motiv sa afle de existenta celuilalt.
Nu mentionati in ce relatie sunt cei doi doctori vis a vis de dvs. Daca este vorba de medic de familie dosarul medical se transmite automat.
Daca este vorba de o trimitere de la un medic de medicina muncii (in vederea angajarii)/ medic de familie (pentru o anume afectiune) la specialist, datele sunt transmisibile.
Daca dvs. personal doriti sa aflati parerea a 2 medici si sa comparati rezultatul (o puteti face contracost) atunci nu exista colaborare intre medici. Nu cred ca este cazul, dvs. mentionand ca cei doi medici sunt sub contract cu casa de asigurari, deci prestatiile sunt gratuite/ decontabile.
doctorii la care fac referire sunt dr psihiatri.
dr curant trebuia sa vada scrisoarea medicala a doctorului anterior pentru ca sa imi poata prescrie medicamentele in continuare, asa ca am fost nevoit sa ii arat acea scrisoare a dr anterior.

in perioada in care am fost inregistrat la primul doctor, s-a intamplat sa vad pe una dintre retete trecut un diagnostic care nu mi-a fost comunicat verbal si cu care nu am fost de acord. insa, pt ca eram intr-o stare de sanatate precara si pt ca medicamentele ma ajutau (motivul fiind faptul ca acele medicamente se prescriu pt multiple boli similare), am continuat sa merg la acel prim doctor pana imi refac bateriile. apoi, in momentul in care am simtit ca bateriile sunt incarcate, am facut schimbarea la alt doctor psihiatru, anume dr la care sunt acum inregistrat (doctor 2)

in momentul in care i-am dat acestui doctor 2 scrisoarea primita de la doctorul anterior (doctorul 1), nu era trecut pe scrisoare diagnosticul cu care nu am fost de acord. Cu toate acestea zilele trecute cand i-am cerut doctorului curant o scrisoare medicala pt angajare am constatat ca pe scrisoare era trecut acel diagnostic cu care nu am fost de acord (de la doctorul 1, ce era trecut pe reteta)

Acest lucru m-a pus pe ganduri si mi-am pus intrebarea cum a ajuns la acel diagnostic?
1. prin datele de pe cardul de sanatate ?
2. prin comunicare telefonica intre cei doi doctori ?

De aici si intrebarea mea din acest topic.

Multumesc mult pentru raspunsuri. Sunt de mare ajutor
Ultima modificare: Marți, 1 Februarie 2022
xtreme07, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Am banuit ca este vorba de angajare si de examinare de catre un medic specialist psihiatru.
Trebuie sa stiti ca medicul specialist de medicina muncii cu care firma unde urmeaza sa fiti angajat are incheiat contract de prestari servicii medicale, in vederea stabilirii aptitudinii in munca si a emite fisa de aptitudine, va trimite la examinare la un medic psihiatru agreat, nu are in vedere in mod obligatoriu recomandarea medicului dvs. curent, psihiatru. In acelasi timp, HG nr. 355/ 2007 cu modificarile si completarile ulterioare, privind supravegherea starii de sanatate a lucratorilor ii permite sa ia legatura cu medicul de familie si cu specialistul in vederea emiterii fisei de aptitudine,
-art. 9
(1) În sensul prezentei hotărâri, aptitudinea în muncă reprezintă capacitatea lucrătorului din punct de vedere medical de a desfăşura activitatea la locul de muncă în profesia/ funcţia pentru care se solicită examenul medical.
(2) Pentru stabilirea aptitudinii în muncă, medicul specialist de medicina muncii poate solicita şi alte investigaţii şi examene medicale de specialitate, suplimentare celor prevăzute la art. 8.
-art. 16 (6^1) Medicul de medicina muncii poate solicita medicului de familie adeverinţă/ scrisoare medicală care să ateste starea de sănătate a viitorului angajat.
-in anexa 1 la pct.4 Observatii
b) medicul de medicina muncii poate solicita, dacă consideră necesar, pentru confirmarea unui diagnostic, examenul unui medic de altă specialitate, dar decizia de aptitudine în muncă îi aparţine în totalitate;

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Aviz psihologic apt cu recomandare evaluare psihiatrica monisha monisha Buna ziua! In urma controlului psihologic, efectuat ca urmare a controlului medical periodic, un angajat primeste pe avizul psihologic: APT cu recomandarea ... (vezi toată discuția)
Am fost consultat de 3 doctori. primul doctor m-a consultat o ... xtreme07 xtreme07 Am fost consultat de 3 doctori. Primul doctor m-a consultat o perioada, dupa care mi-a pus un diagnostic cu care nu am fost de acord, drept urmare NU am luat o ... (vezi toată discuția)