avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 670 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... CCM negociere vs incheiere
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

CCM negociere vs incheiere

Este angajatorul obligat sa incheie contractul de munca la nivel de unitate sau doar sa negocieze? Ce practica aveti?
Cel mai recent răspuns: ctynn , utilizator 20:22, 24 Ianuarie 2010
Oare orice contract colectiv?-eu zic aplicabil.
La mine in unitate au refuzat incheierea ccm sub motivul ca nu recunosc ca si clauze minime clauzele din contractul colectiv pe ramura, Deci avem c.c pe ramura iar cei de la ITM primesc c.i.m cu ce vrea muschiul angajatorului sa scrie in el ,ca si contract colectiv la care se raporteaza ,ca lor le merge salariul oricum.
Cu alte cuvinte incalca Codul Muncii si ITM-ul ,raspunzandu-mi ca ei au competente limitate indiocandu-mi calea instantei.
Daca ITM ar aplica Legea 108/99 nu m-as mai fi intalnit in instanta cu sute de pagubiti de catre angajatori.
Scuzati-ma ca am luat-o razna cu subiectul.
Ultima modificare: Duminică, 24 Ianuarie 2010
rosu gheorghe, utilizator
i.t.m. ??? ce o mai fii si ala ???
salariati bugetari ce nu trebuie sa supere pe nimeni... ca ... de trebuie sa iasa si ei la pensie de undeva..................
smeagull a scris:

ctynn a scris:

chiar sunteti convinsi ca nu exista sanctiune !? :D


DA!!!!!! :tease:

ctynn a scris:

poate ca si angajatorii care au mai putin de 21 salariati ar trebui sa aiba din proprie initiativa ccm la nivel de unitate :)

pot sa aiba, insa nu trebuie. Niciun dubiu aici: nu trebuie sa aiba!

ctynn a scris:

un indiciu: cand vorbim de nulitatea absoluta a deciziei unilaterale a angajatorului ?

sa mor eu daca pricep acest indiciu.
@ctynn: ce fel de decizie unilaterala, ca sunt vreo cateva zeci de tipuri de decizii, fiecare cu nulitatile ei (si astea cateva zeci).
sa exemplific: decizie unilaterala de marire a salariului, decizie unilaterala de intrare in somaj tehnic, decizie de concediere - disciplinara fiind doar un fel din 10, decizie de reorganizare a activitatii etc.
dar cred ca de fapt te-ai indepartata de topic fiindca nu-ti place incotro se duce discutia :))

p.s 74 codul muncii nu ne spune care ccm trebuie respectat. poate bine mersi sa fie ccmun sau ccm la nivel de ramura (am mai discutat mai sus despre permisiunea expresa a legii sa aplici ccm superior)

@rusu gheorghe:
raspunsuri:
1) o fi zicand legea ca e obligatorie, dar, cum ziceam mai sus: pentru cine? si sub ce sanctiune (ce mi se intampla daca, obligatorie fiind, eu totusi nu negociez? cine ma poate decapita pentru asta?
2) si 3) indicarea contractului colectiv aplicabil di art 17 codul muncii nu se refera la contractul la nivel de unitate. Poate fi orice alt contract colectiv

@ R.: m-ati last singur aici, la duel :)) Ajutor, m-au incoltit si ma vor invinge! :)


sanctiunea exista strict in cazul unui proces ... de asta trebuie sa va feriti...asta e si motivul pentru care am spus ca recomad tuturor angajatorilor sa aiba ccm unitate !!!

oare de ce ROI RI au TOTI angajatorii ???
parca acestea sunt anexele CCM unitate , nu !?
ctynn a scris:

sanctiunea exista strict in cazul unui proces ... de asta trebuie sa va feriti...asta e si motivul pentru care am spus ca recomad tuturor angajatorilor sa aiba ccm unitate !!!

oare de ce ROI RI au TOTI angajatorii ???
parca acestea sunt anexele CCM unitate , nu !?


sanctiunea (indirecta, eventuala si foarte indepartata - cam ca drobul de sare), s-ar aplica pentru incalcarea altor prevederi legale (de ex., daca discutia a luat-o in directia asta, pentru ca deciziei ii lipsesc conditii de forma/fond, nu pentru ca angajatorul nu are CCM).
Ctynn, vreti sa transmiteti firmelor angajatoare ca, avand decizia de concediere pentru desfiintarea unui post intocmita si comunicata in conformitatea cu toate prevederile legale (din codul muncii, ccmun si ccm la nivel de ramura), judecatorii vor da dreptate fostului salariat si vor dispune reintegrarea sa pentru ca ... firma nu are ccm la nivel de unitate?
Sau ca o firma fara ccm nici nu are sanse sa inceapa recuperarea prejudiciului produs prin furt de un salariat: va pierde pentru ca nu are... ccm la nivel de firma?

[Hmm... hai ca e nostim! Propun ca aceasta situatie sa fie calificata drept "exceptia procedurala de ne-contract colectiv de munca", si sa fie invocata de catre instanta din oficiu si apoi admisa in toate litigiile de munca, indiferent de obiectul lor, intotdeauna in contra angajatorului fara ccm.
Da, daca angajatorul are ccm, atunci poate fi sigur ca nu va mai pierde niciodata vreun litigiu de munca, nu, ctynn? Ca doar, daca are ccm la nivel de ramura, toate deciziie lui vor fi "beton in instanta", corect?]

ROI / RI nu au toti angajatorii (nu stiu de unde concluzia ca ar avea). Stiu eu vreo cativa care sunt bine mersi fara (unul este vecinul meu avocat, angajator al secretarei lui).
ROI/ RI sunt ocazional anexe la CCM intamplator, pentru ca asa au vrut partile. (ceea ce nu recomand niciunui angajator)
Legal, cele doua documente sunt independente, distincte ,cu regim juridic si scop diferit.
Ultima modificare: Duminică, 24 Ianuarie 2010
smeagull, utilizator
mare pacat ! ne invartim in jurul cozii !!!
se pare ca ne place. :D
ex.:
o decizie in baza art 61 trebuie sa aiba la baza o cercetare disciplinara , nu ?
cercetarea are loc dupa cum este scris in ROI sau/si RI , nu !? sau poate chestiile astea daca sunt denumite anexe ( parte integranta ) la un CCM nu au nicio relevanta ca .... trebuie sa ne invartim in jurul coziii .=D>

...

daca vom citi ceea ce trebuie in ccm la nivel oricare ramura vom gasi un art. unde se spune ca salariatii trebuie sa beneficieze la nivelul c.i.m. -ului de prevederile si acelui ccm, desi angajatorul respectiv nu a participat la acele negocieri colective dar el trebuie sa acorde drepturile negociate si acolo !?
...
stiu e foarte interesant cand unui angajator i se aplica de catre instanta art. 288 codul muncii pentru ca aduce ccmun ............ numai pentru faptul ca el are sub 21 angajati si el nu are ccm unitate ... de altfel nu stie nici de ccm ramura ca exista... dovada ... aici pe forum ....intrebare: iau sau nu salariu compensatoriu ca firma a zis ca nu ?.... raspuns : da cel putin 1 salariu pentru ca zice ccmun...desi...
Ultima modificare: Duminică, 24 Ianuarie 2010
ctynn, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract colectiv de munca la nivel de unitate loredanaelena loredanaelena buna seara cat timp e valabil un contract colectiv de munca la nivel de unitate si cine trebuie sa il intocmeasca? multumesc (vezi toată discuția)
Contract colectiv de munca categ categ Va rog sa-mi spuneti daca este posibil si legal, ca o societate bancara, cu capital strain, care activeaza in Romania, sa nu aiba incheiat un Contract Colectiv ... (vezi toată discuția)
Incheiere contract colectiv de munca la nivel de unitate liana istrate liana istrate Buna ziua ! In cazul in care o societate are peste 24 de angajati este obligatorie incheierea contractului colectiv de munca la nivel de unitate? Poate avea ... (vezi toată discuția)