pneagu a scris:
Despre negocierile colective pe unitate:
Legea 130/1996
- ART. 3 (1) Negocierea colectivă, la nivel de unitate, este obligatorie, cu excepţia cazului în care unitatea are mai puţin de 21 de salariaţi.
Plecand de la acest alin.imperativ va trebui sa existe CCM la nivel de unitati cu min.21 salariati, acest deziderat fiind obligatoriu si pentru angajator si pentru salariati ca parti interesate in negocierea colectiva.
Negocierea o fi ea obligatorie la nivel declarativ si imprecis al legii (cine este subiect pasiv al acestei norme? obligatorie pentru cine?), dar in lipsa unei sanctiuni legale,
pentru mine nu este obligatorie (nici ca salariat, nici ca angajator). :)
Legea 130 nu prevede sanctiune pentru incalcarea art. 3 (1).
Iar gramatical vorbind, este o mare diferenta intre "deziderat" si "obligatie legala", ca si intre "negociere colectiva" si "existenta ccm".
Cum bine a indicat @pneagu, singurele obligatii ale partonului sunt:
1. Norma juridica: Art. 3 (5)
Initiativa negocierii apartine patronului.
2. Norma juridica: Art. 4 (1) In termen de 15 zile de la data formularii cererii de catre organizatia sindicala sau de catre reprezentantii salariatilor, patronul trebuie
sa convoace partile in vederea negocierii contractului colectiv de munca.
Sanctiunea: ART. 5
Neindeplinirea de catre patron a obligatiilor prevazute la art. 3 alin. (5) si la art. 4 alin. (1) constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda cuprinsa intre 3.000.000 lei si 6.000.000 lei.
(observatie: alte sanctiuni nici nu mai cuprinde legea aia minunata)
Adica eu, patron, pot sa fiu sanctionat LEGAL doar pentru aceste doua inactiuni; ne-initierea si ne-convocarea la negociere.
Nu pot fi sanctionat pentru ne-negociere, ne-alegerea/ ne-constituirea partenerilor de dialog social, ne-redactarea, ne-semnarea, ne-tiparirea cu cerneala violeta a CCM.
Orice sanctiune pentru alte obligatii decat 1. si 2. este ilegala (pentru ca stim ca nu doar obligatia trebuie sa aiba temei legal, ci si sanctiunea). Cand vom avea norme juridice bine intocmite, cu sanctiuni pentru obligatiile pe care (chipurile) le instituie, mai discutam.
@ Pneagu: fata de cele expuse de dvs., n-am inteles tutusi de unde concluzia dvs. de la final, ca patronul poate fi sanctionat pentru "lipsa CCM". Care este fapta (omisiunea, actiunea) sanctionabila, cu ce sanctiune, si cine o aplica?