avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 697 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... CCM negociere vs incheiere
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

CCM negociere vs incheiere

Este angajatorul obligat sa incheie contractul de munca la nivel de unitate sau doar sa negocieze? Ce practica aveti?
Cel mai recent răspuns: ctynn , utilizator 20:22, 24 Ianuarie 2010
initierea negocierii este obligatorie (aka sanctionabila).
restul, ba.
AVIZ angajatorilor: nu "incasati" amenzi de la directia muncii degeaba!

p.s. faptul ca n-a mai zis nimeni ni'ca dupa ultimul meu post, am pus-o pe seama faptului ca inca ... citesc polologhia aceea si dlibereaza. :)

cu plecaciune, onorat(i) adversar(i), S.
smeagull a scris:

initierea negocierii este obligatorie (aka sanctionabila).
restul, ba.
AVIZ angajatorilor: nu "incasati" amenzi de la directia muncii degeaba!

p.s. faptul ca n-a mai zis nimeni ni'ca dupa ultimul meu post, am pus-o pe seama faptului ca inca ... citesc polologhia aceea si dlibereaza. :)

cu plecaciune, onorat(i) adversar(i), S.


unde scrie ? :D
Despre negocierile colective pe unitate:
Legea 130/1996
- ART. 3 (1) Negocierea colectivă, la nivel de unitate, este obligatorie, cu excepţia cazului în care unitatea are mai puţin de 21 de salariaţi.
Plecand de la acest alin.imperativ va trebui sa existe CCM la nivel de unitati cu min.21 salariati, acest deziderat fiind obligatoriu si pentru angajator si pentru salariati ca parti interesate in negocierea colectiva.
- (4) Negocierea colectivă va avea ca obiect, cel puţin: salariile, durata timpului de lucru, programul de lucru şi condiţiile de muncă.
Aceste clauze, fie ca vrem, fie ca nu vrem, sunt inscrinse in CIM-uri, CCM pe unitate nu face altceva decat sa certifice ca aceste clauze indeplinesc conditiile minime ale clauzelor similare de la CCM incheiate la nivel superior.
- (5) Iniţiativa negocierii aparţine patronului.
Angajatorul isi face datoria de a notifica oficial organizatia sindicala sau, in cazul inexistentei organizatiei sindicale, salariatii.
- ART. 20 Contractul colectiv de muncă se poate încheia şi în unităţile în care nu există organizaţii sindicale sau acestea nu îndeplinesc condiţiile de reprezentativitate prevăzute la art. 18 alin. (2). În acest caz, salariaţii îşi aleg reprezentanţii la negociere prin vot secret. La alegerea reprezentanţilor salariaţilor vor participa cel puţin jumătate plus unu din numărul total al salariaţilor. Reprezentanţii salariaţilor sunt desemnaţi în raport cu numărul voturilor obţinute.
Salariatii, consiliati de personal cu cunostinte legislative privind negocierile colective din propriile randuri, din cadrul conducerii unitatii sau din alte surse externe, isi aleg reprezentantii prin vot secret.
Intervine situatia prin care salariatii, cu tot sprijinul si insistentele angajatorului, nu raspund cerintei de a negocia si incheia CM pe unitate, nu isi desemneaza reprezentantii. Rezulta neindeplinirea obligatiei din art. 3(1) dar care nu este sanctionabila, art.5 prevazand sanctionarea angajatorului numai in cazul in care nu are initiativa sau nu raspunde cererii organizatiei sindicale/reprezentantii salariatilor de a incepe negocierile.
- ART. 25 (1) Contractul colectiv de muncă se încheie în formă scrisă, se semnează de către părţi, se depune şi se înregistrează la direcţia generală de muncă şi protecţie socială judeţeană sau a municipiului Bucureşti, după caz.
Forma scrisa, semnarea si inregistrarea sunt obligatorii.
- Art.26 (2) Contractele colective de muncă vor fi înregistrate fără semnătura tuturor reprezentanţilor părţilor, dacă:
a) unele asociaţii patronale reprezentative sau organizaţii sindicale reprezentative au fost invitate la negociere şi nu s-au prezentat;
b) unele asociaţii patronale reprezentative sau organizaţii sindicale reprezentative au participat la negocieri, au fost de acord cu clauzele negociate, dar refuză semnarea contractelor, situaţie care să rezulte din actele depuse de părţi.

Prin neincluderea in textul lit.a) si b) a reprezentantilor de la nivelul unitatii, patron/angajator - org.sindicala reprezentativa/reprezentantii alesi ai salariatilor, consider ca este un viciu de forma, neintetionat, si ca este legala si inregistrarea CCM pe unitate in cazul in care reprezentantii salariatilor nu s-au prezentat la negocieri sau refuza semnarea.
In concluzie, CCM la nivel de unitate poate fi inregistrat numai cu semnaturile uneia din parti daca se face dovada ca cealalta a fost invitata dar nu a vrut sa participe sau, cealalta parte a participat la negocieri, a acceptat clauzele (pentru ca, in cazul neacceptarii se deschide conflictul de interese conform legii 168/1999) dar nu vrea sa semneze.
Cred ca, Patronul/angajatorul poate fi sanctionat pentru lipsa CCM pe unitatea cu cel putin.21 salariati.
pneagu a scris:

Despre negocierile colective pe unitate:
Legea 130/1996
- ART. 3 (1) Negocierea colectivă, la nivel de unitate, este obligatorie, cu excepţia cazului în care unitatea are mai puţin de 21 de salariaţi.
Plecand de la acest alin.imperativ va trebui sa existe CCM la nivel de unitati cu min.21 salariati, acest deziderat fiind obligatoriu si pentru angajator si pentru salariati ca parti interesate in negocierea colectiva.


Negocierea o fi ea obligatorie la nivel declarativ si imprecis al legii (cine este subiect pasiv al acestei norme? obligatorie pentru cine?), dar in lipsa unei sanctiuni legale, pentru mine nu este obligatorie (nici ca salariat, nici ca angajator). :)
Legea 130 nu prevede sanctiune pentru incalcarea art. 3 (1).

Iar gramatical vorbind, este o mare diferenta intre "deziderat" si "obligatie legala", ca si intre "negociere colectiva" si "existenta ccm".

Cum bine a indicat @pneagu, singurele obligatii ale partonului sunt:
1. Norma juridica: Art. 3 (5) Initiativa negocierii apartine patronului.
2. Norma juridica: Art. 4 (1) In termen de 15 zile de la data formularii cererii de catre organizatia sindicala sau de catre reprezentantii salariatilor, patronul trebuie sa convoace partile in vederea negocierii contractului colectiv de munca.

Sanctiunea: ART. 5
Neindeplinirea de catre patron a obligatiilor prevazute la art. 3 alin. (5) si la art. 4 alin. (1) constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda cuprinsa intre 3.000.000 lei si 6.000.000 lei.
(observatie: alte sanctiuni nici nu mai cuprinde legea aia minunata)

Adica eu, patron, pot sa fiu sanctionat LEGAL doar pentru aceste doua inactiuni; ne-initierea si ne-convocarea la negociere.
Nu pot fi sanctionat pentru ne-negociere, ne-alegerea/ ne-constituirea partenerilor de dialog social, ne-redactarea, ne-semnarea, ne-tiparirea cu cerneala violeta a CCM.
Orice sanctiune pentru alte obligatii decat 1. si 2. este ilegala (pentru ca stim ca nu doar obligatia trebuie sa aiba temei legal, ci si sanctiunea). Cand vom avea norme juridice bine intocmite, cu sanctiuni pentru obligatiile pe care (chipurile) le instituie, mai discutam.

@ Pneagu: fata de cele expuse de dvs., n-am inteles tutusi de unde concluzia dvs. de la final, ca patronul poate fi sanctionat pentru "lipsa CCM". Care este fapta (omisiunea, actiunea) sanctionabila, cu ce sanctiune, si cine o aplica?
tutusi de unde concluzia dvs
:D
Am scris "poate fi..." avand in vedere la intentia legiuitorului si "inchizand" ochii la lipsa de logica a acestuia in coroborarea articolelor. In concluzia mea am avut drept baza (teoretic) art.3 alin.1 si art.26 alin.2 cu explicatie data.
Sanctiunea pentru lipsa CCM nu este specificata de lege asa cum bine ati precizat desi pare caraghios in contextul obligativitatii specificate in art.3 alin.1.
Omisiunea de a nu incheia CCM pe unitate apare numai in contextul nerespectarii art.3 alin.5 sau 6 dar, asa cum am precizat si ati constatat, lipseste certificare unei sanctiuni si cine are dreptul sa constate si sa aplice o eventuala sanctiune in cazul nerespectarii art.3 alin.1, art.obligatoriu dar nesanctionabil.
Sun de acord cu explicatiile d.voastra cat si cu faptul ca, asa cum este legea acum, nu se pot da sanctiuni pentru neincheierea CCM.
Nu ma contrazic in opinii si veti constata asta citind cu atentie explicatile. Prima ("poate fi...") a tinut de tinta pe care trebuia sa o aibe legea si dand o logica acestei legi, respectiv obligativitatea incheierii CCM, a doua ("nu se pot da...") fiind rezultatul ambiguitatii legii. Nu opiniile mele sun de ras ci mintea celor care au facut legea aceasta si multe altele la fel de ambigue sau cu "n"
variante de interpretare.

Alte discuții în legătură

Contract colectiv de munca la nivel de unitate loredanaelena loredanaelena buna seara cat timp e valabil un contract colectiv de munca la nivel de unitate si cine trebuie sa il intocmeasca? multumesc (vezi toată discuția)
Contract colectiv de munca categ categ Va rog sa-mi spuneti daca este posibil si legal, ca o societate bancara, cu capital strain, care activeaza in Romania, sa nu aiba incheiat un Contract Colectiv ... (vezi toată discuția)
Incheiere contract colectiv de munca la nivel de unitate liana istrate liana istrate Buna ziua ! In cazul in care o societate are peste 24 de angajati este obligatorie incheierea contractului colectiv de munca la nivel de unitate? Poate avea ... (vezi toată discuția)