Buna ziua , ma numesc BOGDAN MARIANA si in luna martie o sa nasc,nu sunt casatorita cu tatal copilului dar stau cu el de 5 ani de zile,ce nume de familie va purta copilul la naster numele de familie al meu sau al tatalui.
Recunoasterea poate avea loc oricand (asa incat , daca tatal e confuz , la inceput , si nu-si exprima opinia cu privire la paternitatea acestui copil, la momentul nasterii , atunci acesta se poate deplasa la Starea Civila , unde ofiterul de stare civila va lua act de dorinta acestuia )
Chiar depasind aceste momente , filiatia fata de tata se poate stabili prin declaratie notariala , sau chiar si prin testament.
Daca nici aceste etapa nu sunt parcuse , nu va ramane sa va adresati judecatoriei in a carei raza teritoriala domicilieaza paratul , in vederea stabilirii legaturii biologice a tatalui cu acest copil (chiar daca exista incertitudini )
(actiunea introdusa de catre copil e una imprescriptibila , deci timpul nu o conditioneaza , insa dreptul la pensie de intretinere poate fi stabilit numai dupa o certitudine a paternitatii ).
Presupunand ca tatal vrea sa recunoasca copilul si veti merge impreuna sa il declarati, puteti stabili de comun acord daca doriti sa poarte numele dvs sau al lui, fara ca prin aceasta sa se aduca vreo atingere drepturilor parintesti a vreunuia dintre dvs.
Alte discuții în legătură
Numele copilului
pinguinul
buna ziua
Am urmatoarea dilema. In urma divortului am revenit la numele anterior casatoriei. trbuie sa nasc un copil conceput in timpul casatoriei. La starea ... (vezi toată discuția)