avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1143 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pe ce nume se va face certificatul copilului
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pe ce nume se va face certificatul copilului

Buna ziua , ma numesc BOGDAN MARIANA si in luna martie o sa nasc,nu sunt casatorita cu tatal copilului dar stau cu el de 5 ani de zile,ce nume de familie va purta copilul la naster numele de familie al meu sau al tatalui.
Cel mai recent răspuns: anes , utilizator 15:31, 14 Ianuarie 2010
Buna ziua,
Potrivit art. 64, alin. 1 Codul familiei "Copilul din afara casatoriei dobindeste numele de familie al aceluia dintre parinti fata de care filiatia a fost mai intii stabilita.", iar potrivit alin. 3 al aceluiasi articol "In cazul in care copilul a fost recunoscut in acelasi timp de ambii parinti, se aplica dispozitiile art. 62 alin. 2."

Potrivit art. 62, alin. 2 Codul familiei "Daca parintii nu au nume de familie comun, copilul va lua numele de familie al unuia dintre ei ori numele lor reunite. In acest caz, numele copilului se va stabili prin invoiala parintilor si se va declara, odata cu nasterea copilului, la serviciul de stare civila. "

Asadar, copilul nascut in afara casatoriei si recunoscut de catre ambii parinti poate purta sau numele mamei, sau numele tatalui sau numele reunite ale parintilor.

Discutati cu tatal copilului aceste posibilitati si hotarati pe care o alegeti.

Chiar daca nu purtati acelasi nume cu copilul si nu veti ramane impreuna cu tatal copilului, faptul ca aveti nume de familie diferite nu reprezinta nicio problema (proba o constituie certificatul de nastere al copilului).

O nastere usoara!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Numele copilului pinguinul pinguinul buna ziua Am urmatoarea dilema. In urma divortului am revenit la numele anterior casatoriei. trbuie sa nasc un copil conceput in timpul casatoriei. La starea ... (vezi toată discuția)
Copil nascut in afara casatoriei alexe adrian alexe adrian va salut..as avea o intrebare simpla.locuiesc cu concubina mea de 8 ani si avem inpreuna o fetita.din diverse motive fetita nu este pe numele meu..ce trebuie ... (vezi toată discuția)
Incuviintare purtare nume dupa decesul mamei Justitiarul711 Justitiarul711 Poate un tata sa incuviinteze in fata ofiterului starii civile ca un copil recunoscut de el in urma cu 10 ani sa-i poarte numele, fara ca mama sa fie ... (vezi toată discuția)