În luna iulie (prima parte) 2021, împreună alte 14 persoane vătămate, am depus o plângere penală pentru mai multe fapte de natură penală comise de mai mulți funcționari publici.
Plângerea penală a fost trimisă inițial către DIICOT – Direcția Centrală, dar de acolo a fost trimisă spre soluționare la DNA – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție, de unde am primit comunicare cu privire la faptul că plângerea a fost înregistrată (cel mai probabil înregistrată cu nr. de lucrare generală, nu are „P” în număr).
În afară de acea comunicare a nr.-ului de înregistrare, deși au trecut atâtea luni, nu mai avem niciun detaliu dacă s-a deschis dosar penal în cauză, dacă s-a început urmărirea penală, nici o persoană dintre reclamanți sau dintre martorii propuși nu au fost audiați până la această dată.
În conținutul plângerii penale au fost reclamate 15 fapte ( la unele fapte în formă continuată, există și 30 de acte materiale) și pentru fiecare faptă sesizată au fost indicate mijloacele de probă certe (înscrisuri, fotografii, probe video – în funcție de particularitatea faptei, martori oculari) necesare pentru a se stabili situația de fapt.
Sfatul avocatului este să așteptăm împlinirea a minim 12 luni, după care să depunem plângere.
Totuși, personal, nu aș vrea să mai aștept atât întrucât datorită trecerii timpului anumite probe indicate nu mai pot fi folosite din diverse motive ce țin și de schimbările climatice și de anumite termene ce țin de păstrarea datelor, dar și de intervenția „artificială” a funcționarilor pentru a acoperi faptele comise.
Ce mă sfătuiți dumneavostră? Un sfat în acestă situație mi-ar fi de mare ajutor.