avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 438 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... calcul dobanda legala in contractele civile
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

calcul dobanda legala in contractele civile

buna ziua. sunt noua aici, dar vreau sa va rog sa-mi dati un sfat.
in legatura cu dobanda legala in contractele civile, despre aceasta cunosc ca se calculeaza scazand din dobanda de referinta a BNR 20 de procente.
dar cum voi calcula aceasta dobanda cand este vorba despre un contract de prestari servicii, in urma caruia exista mai multe sume restante - facturi neachitate , fiecare scadente in luna ulterioara, toate din anul 2007? cum voi aplica dobanda pentru sumele din 2007? iar apoi pentru anii 2008-2009?
va rog mult dati-mi un sfat.
va multumesc frumos
va multumesc foarte mult tuturor :)
Calculati dobanda pe fiecare factura in parte, dupa numarul de zile intarziere.
De exemplu, pentru factura scadenta la 30 martie 2007: se inmulteste debitul cu procentul de dobanda BNR prevazul pentru luna aprilie 2007 si se imparte la 12 (cate luni are anul). Se afla astfel dobanda pe luna aprilie. Se procedeaza la fel cu toate lunile restante. La sfarsit se totalizeaza sumele optinute si se scade procentul de 20% pentru a afla dobanda pe civil.
Sper ca am fost explicita.
Expemplu de calcul: debit 400 lei, factura emisa la 31 dec.2008
400 lei x 8% x 181 zile/36.500 = 18,84 lei; I semestru din anul 2009
400 lei x 9,50 % x 184 zile /36.500 = 19,15 lei lei semstrul II al anului 2009.

Dobanda legala se stabileste potrivit Circularelor BNR pentru fiecare semestru din an., adica dobanda se stabileste in luna ianuirie si iulie. Vezi pe site-ul BNR si istoricul acestora.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dobanzile legale aplicate Andrei T Andrei T cum se aplica dobanzile legale? am niste facturi scadente din 2007, 2008 si 2009, dar nu gasesc contracttul de vanzare cumparare. pot sa cer numai in baza ... (vezi toată discuția)
Modul de calcul al dobanzii legale monicaelenastan monicaelenastan Buna seara, As dori sa stiu cum as putea calcula dobnada legala intr-o somatie de plata pentru o suma restanta. Formula de calcul pe care o stiu este : suma ... (vezi toată discuția)
Litigiu de munca cristian.turturean cristian.turturean buna ziua. instanta de judecata a decis ca fostul angajator sa plateasca drepturile salariale restante in suma de 1.000 lei actualizata cu coeficientul de ... (vezi toată discuția)