avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1015 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract Vanzare cumparere mama-copil
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract Vanzare cumparere mama-copil

As vrea sa stiu daca se poate vinde un imobil de catre mama(care este divortata)unui copil cu mentiunea ca mai are si un alt copil.
Ma refer la contractul de vanzare-cumparare FARA CLAUZA . Am inteles ca ar exista o rezerva succesoriala.daca ea se aplica inainte sau dupa moartea mamei?
multumesc
Cel mai recent răspuns: Rodica Ciobanu , Avocat 19:51, 13 Ianuarie 2010
buna ziua!
rezerva succesorala se aplica in caz de deces, si in aczul in care defunctul prin liberalitatii facute in timpul vietii sau pt cauza de moarte a adus atingere rezervei succesorale a celorlati mostenitori rezervatari.
mostenitorii rezervatari pot ataca aceste acte intr-un termen de 3 ani de la data decesului defunctului, cerand reductiunea liberalitatilor pana la nivvelul cotitatii disponibile.
Ultima modificare: Miercuri, 13 Ianuarie 2010
ContSters97658, utilizator
Orice persoana poate face ce doreste cu bunurile sale in timpul vietii( poate vinde , dona etc). Acest lucru presupune ca persoana sa fie proprietarul exclusiv asupra bunului pe care doreste sa il vanda.NImeni nu este obligat sa lase mostenire.
Haideti sa ne imaginam urmatorul caz:

1) Mama vinde copilului apartamentul (prin contract V-C clasic)
2) apoi baiatul vinde la randul lui apartamentul
si isi cumpara doua case din banii obtinuti
3) moare mama copilului

Ce se intampla cu rezerva succesoriala? ce drepturi are celalat copil?
multumesc
Daca a fost incheiat un contract de vanzare cumparare intre mama si un copil....nu prea are ce sa faca celalalt copil. Doar daca demonstreaza ca aceea vanzare este de fapt o donatie mascata poate cere anularea contractului de vanzare cumparare pentru faptul ca s-a incalcat rezerva succesorala.
Daca nu se demonstreaza donatia mascata contractul de vanzare cumparare nu mai poate sa fie anulat, iar copilul cumparator este proprietar al acelui imobil.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contestarea donatiei iii02 iii02 In cazul in care mama lasa prin donatie toate bunurile imobile surorii mele, iar mie nimic, pot contesta donatia si in ce conditii? (vezi toată discuția)
Donatie Miculescu Sorin Miculescu Sorin parintii ( tata vitreg )mi-au donat un apartament cu uzufruct viager.Deoarece mai am doi frati vitregi a-s vrea sa stiu daca mai au si drepturi la acest ... (vezi toată discuția)
Mostenire... lia19 lia19 Buna ziua..Bunica mea are mai multi nepoti.Pentru ca ceilalti:) sunt straini in ceea ce priveste situatia ei, mi a facut acum 10 ani contract de donatie cu ... (vezi toată discuția)