avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 988 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna ziua.Inainte de casatorie am obtinut un ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna ziua.Inainte de casatorie am obtinut un apartament prin ...

Buna ziua.Inainte de casatorie am obtinut un apartament prin contract de vanzare - cumparare de la bunicii mei. Mama mea traieste si a fost de acord cu acest lucru. Acum m-am casatorit, daca Doamne fereste mi se intampla sa decedez, cine are dreptul la mostenire? Bunicii mei nu mai traiesc, doar mama mea traieste. Va multumesc
Cel mai recent răspuns: DlGoe , utilizator 16:07, 19 Februarie 2022
tata nu aveti in viata ?
Mama si sotul va vor mosteni, fiecare jumatate din casa. Poate veti avea copii pana la deces, in acest caz, va mostenesc sotul si copilul, copilul va mosteni 3/4, sotul 1/4.
Ultima modificare: Sâmbătă, 12 Februarie 2022
gi-jane2, moderator
Multumesc, dar propietatea am dobandit-o inainte de casatorie de ce ar avea parte si sotul?Tatal meu traieste dar mama este divortata de tatal meu in momentul cumparatii apartamentuui de la bunici. Astept nelamurirea ! Cu stima !
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu confundați divorțul cu moartea/moștenirea.
La divorț se împart bunurile dobândite de soți împreună (comune). În acest caz bunul proprietatea dvs. nu va face obiectul împărțelii.
La moartea unuia dintre soți, soțul supravietuitor rămâne cu ceea ce avea încă de pe vremea când nu murise nimeni (respectiv rămâneți cu ap. dacă n-aveți dvs. „norocul” să plecați mai întâi) și moștenește o cotă parte din bunurile soțului decedat. Ale decedatului! (adică bunurile proprii ale decedatului și partea decedatului din bunurile comune). Aici nu mai contează nici de când și nici de unde avea defunctul ceea ce avea. Avea? Se transmite prin moștenire orice avea în clipa decesului (și nu se stinge prin moarte - cum ar fi dreptul la pensie).
Cota soțului supraviețuitor diferă în funcție de clasa de moștenitori cu care vine în concurs la moștenire.
Ultima modificare: Duminică, 13 Februarie 2022
romascanu, moderator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
pt ca sotii se mostenesc intre ei. si daca moare el, il mosteniti ( si) dvs, daca aveti ce. Daca ati divorta, ar fi altceva, nu ar putea avea pretentii pt ca e bunul propriu, insa daca decedati inaintea lui, mosteneste o cota, acum in concurs cu parintii dvs.
si ce nu mai conteaza cand e vb de mosteniri? nu conteaza ca parintii dvs s-au despartit, ambii va mostenesc in afara de sot.
Daca faceti un copil insa, parintii dvs nu mai mostenesc, ci doar copilul si sotul.
un testament, ar mai echilibra situatia.

icoana a scris:

Multumesc, dar propietatea am dobandit-o inainte de casatorie de ce ar avea parte si sotul?Tatal meu traieste dar mama este divortata de tatal meu in momentul cumparatii apartamentuui de la bunici. Astept nelamurirea ! Cu stima !

~ Conținut șters la cerere ~

Alte discuții în legătură

Identificarea moștenitorilor simioncarmen simioncarmen mama cu tatal vitreg au construit o casa. Eu sunt unica fiica (din partea mamei), tatal vitreg nu are rude de gradul 1. Dupa moartea lor cine mosteneste casa? ... (vezi toată discuția)
Buna ziua. in cazul in care sotii nu au copii sau frati, cine ... vulpys vulpys Buna ziua. In cazul in care sotii nu au copii sau frati, cine va putea veni la mostenire? Daca pe timpul vietii facem testament, poate fi atacat? Sotul are ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, daca din prima casatorie a mamei ea avea ca si bunuri ... Fier20 Fier20 Buna ziua,daca din prima casatorie a mamei ea avea ca si bunuri cu tatal meu doua imobile,tatal a decedat,intre timp mama s-a recasatorit,in caz de deces ... (vezi toată discuția)