avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 610 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Renuntare pensie alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Renuntare pensie alimentara

In cazul in care mama vrea sa renunte la pensia alimentara primita de la tata pentru cei 2 copii si hotarata prin sentinta judecatoreasca , ce ar trebui sa faca ?
Cel mai recent răspuns: Cik22 , utilizator 12:56, 17 Februarie 2022
Cunosc un caz asemanator in care sotii s-au inteles inainte de a divorta ca sotul sa nu mai plateasca pensia de intretinere pentru cei doi copii, in schimb renunta la partaj, iar apartamentul cu 3 camere plus bunurile din el reveneau in totalitate sotiei si copiilor, compensare pentru pensia alimentara. Motivatia gestului a fost ca sotul divortat voia sa se asigure ca cei doi copii vor avea un acoperis (daca se facea partaj chiar daca ar fi ramas sotia in apartament platind sulta sotului pentru partea lui ar fi insemnat un efort financiar pentru ea si implicit copii, care ar fi egalat probabil in quantum valoarea pensiei) si nu in ultimul rand, sotul ramas singur intentiona sa-si refaca viata, o noua familie si voia sa evite discutii ulterioare cu viitoarea sotie, reprosuri sau insinuari ulterioare ca el plateste pensie alimentara considerata in minus la bugetul noii lui familii, Cu siguranta ca daca la inceput dupa o eventuala refacere a casniciei, cand toate sunt roz, a doua sotie ar fi acceptat situatia, insa, pe parcurs, el considera ca pot aparea din terte motive discutii si reprosuri legat de faptul ca el trebuie sa plateasca "si in alta parte" discutii ce le-ar fi dorit eexcluse. Per total ma gandesc care din cele doua variante sunt mai avantajoase pentru fosta sotie si cei doi copii. Exceptand varianta in care fostul sot nu era de ex. ceva fotbalist celebru sau mare afacerist cu salar gras, etc. si atunci sa contribuie cu o pensie de intretinere substantiala, raportata la venituri, in restul cazurilor (cum era si cazul lui) pensia de intretinere lunara cred ca e net inferioara valoric cu cealalata varianta si mult mai sigura pentru fosta sotie si copii.
Ultima modificare: Miercuri, 16 Februarie 2022
Cik22, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cik22 a scris:
... reveneau in totalitate sotiei si copiilor...


Și copiilor? Vi se pare. Doar soției. Adică soția s-a împroprietărit cu un apartament (întreg), făcând troc cu banii de pensie ai copiilor. ( e ca și cum mi-aș cumpăra eu ceva din banii dvs.).
Aaaltceva era dacă partea tatălui (jumătate) ar fi fost dată chiar copiilor. (astfel încât ei să devină coproprietari cu mama).

Aud des expresia: le-am lăsat deja copiilor din prima căsătorie.
Ce le-ai lăsat, mai exact?
Ia uită-te nițel în urmă. Sunt ei, copiii, proprietari (coproprietari)? Nu. E doar nevastă-ta dintâi. Ei i-ai lăsat.
Nu numai că nu le-ai lăsat lor/copiilor. Ba chiar i-ai și păgubit. Și de pensie și de ceea ce ar fi fost al lor, dar riscă să fie moștenit de ei alături de cel de-al te miri câtelea soț al mamei lor (supraviețuitor). Maaare afacere ai făcut.

Crezi că ai scăpat de discuții cu viitoarea? Momentan. Sau voba poetului: „Un el și-o ea, aceeași dramă/Până ce ea devine mama”. Și află că și copiii dintâi vor veni la moștenirea ta, deși tu crezi că le-ai lăsat deja.

Sigur că se pot face unele lucruri. Dar, ori sunt inteligente, ori ... mai rău vă faceți.
Ultima modificare: Joi, 17 Februarie 2022
romascanu, moderator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
in schimb renunta la partaj

cateodata asta inseamna si mai rau, nu ca renunta la casa la partaj (si ii ramane nevestei care il poate vinde si da teapa copiilor), ci ca nu face partaj deloc, ramane proprietar, nu plateste nici pensie si cere partajul dupa majoratul copiilor.
Asta "intelegere"

Nicoleta Cristina Romașcanu a scris:

..... Ei i-ai lăsat.
Nu numai că nu le-ai lăsat lor/copiilor. Ba chiar i-ai și păgubit. Și de pensie și de ceea ce ar fi fost al lor, dar riscă să fie moștenit de ei alături de cel de-al te miri câtelea soț al mamei lor (supraviețuitor). Maaare afacere ai făcut.... .



Binenteles ca se pot face oricate scenarii. Nimic nu garanteaza ca mama va lasa mostenire apartamentul copiilor si nu-l va instraina intre timp si toca banii aiurea dupa cum nimic nu garanteaza ca pensia de intretinere ar fi folosita pentru cheltuieli legate exclusiv de intretinerea copiilor. Faptul ca locuieste cu ei si ii are in intretinere nu garanteaza ca acestia au un plus de confort social datorat acelei pensii. Nimic nu-i sigur sau batut in cuie. Daca e sa fie o mama haina indiferent ce varianta ar fi copii tot o sa fie dezavantajati. In prima faza, intre varianta de a te muta in chirie pe undeva cu copii, poate serviciu, deranj, necunoscute, nu in ultim rand schimbat scoala si mediul copiilor, locurifamiliare, etc., si tot ce implica asta vs a primi o pensie de intretinere de cateva sute de lei... care oricum, garantat, ar fi sub costurile unei chirii sau rata la o noua locuinta...
Ultima modificare: Joi, 17 Februarie 2022
Cik22, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Renuntarea la pensia alimentara in schimbul aparatamentului Cosmin_T Cosmin_T Situatie : divort, copil minor. Copilul ramane in grija mamei. Sotul decide sa lase 1/2 din apartament ce i se cuvine lui fostei sale sotii plus inca o suma ... (vezi toată discuția)
Naplata pensie alimentara Z.A.G. Z.A.G. Buna seara. Am divortat de sotul meu de 2 ani (25.06.2009)si am facut la notar un partaj voluntar in urma caruia mi-a lasat un apartament fara pretentii ... (vezi toată discuția)
Mostenire LILI24 LILI24 Cat are dreptul la mostenire sotul meu daca tatal a decedat, daca o sa isi intretina mama supravietuitoare. Sotul meu mai are un frate. Doresc sa mentionez ca ... (vezi toată discuția)