avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 493 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... salariul de asistent personal
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

salariul de asistent personal

Bună ziua.

Din august 2009, eu sunt angajată ca asistent personal al copilului meu cu grad de handicap grav. În luna decembrie am primit concediu de odihnă 9 zile pentru perioada de 5 luni lucrată. Banii pe concediu au fost 297 de lei. Interesant este că pe fluturaş aceşti bani mi s-au inclus în salariu.
Mi-au trecut aşa:
salariu realizat -240 lei (în loc de 630 cum primisem în celelalte luni) + vechimea 10% din aceşti 240 + concediu odihnă9z 297.

Total brut: 561. Din care s-au reţinut 112 lei , acele 4 zile oprite bugetarilor.

ÎNTREBAREA MEA:

Acel salariu realizat nu trebuia să fie 630 ca altădată? Nu ar fi normal ca eu să primesc salariul pe luna decembrie întreg (binenţeles cu acele zile care se opresc obligatoriu) plus banii pe concediu (9 zile) ?

Azi am fost la primărie şi mi s-a spus că nu e aşa. Că banii de concediu mi se includ în salariu.

Sincer, eu nu cred asta. Am mai lucrat şi banii de concediu sunt bani de concediu pe perioada lucrată, iar salariul - salariu pe luna respectivă.

Mulţumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Adriana Daniela , utilizator 09:49, 26 Iulie 2018
pneagu a scris:

Vreti sa spuneti ca nu efectuati concediul, lucrati in acea perioada. Altfel nu inteleg cumn va platea si pentru munca (salariu) si drept de concediu (perioada in care nu lucrati). Daca este asa a fost ilegal.


Aveţi dreptate. :) Am lucrat şi pe perioada concediului. Acum îmi dau seama de exprimarea mea. De'aia primisem şi banii pe concediu.
Desi a fost ilegal. Obligatia era sa va efectuati si zilele de concediu, plata concediului neefectuat fiind permisa numai la incetarea contractului de munca.
Vă mulţumesc din suflet pentru răspunsuri! M-aţi salvat în a mă face de râs (iar) în faţa celor de la primărie.

Sănătate.
Ceea ce trebuie sa mai stiti este ca atunci cand asistentul personal se afla in concediu de odihna, persoana cu handicap are dreptul la o indemnizatie egala cu salariul net al asistentului sau.
Deci ar fi bine sa faceti si o astfel de cerere la primarie , pentru a stabili dreptul la indemnizatie al copilului d-voastra, ( dace este minor o veti ridica tot d-voastra).
Succes!
Nu stiu cum v-au calculat cei de la primarie, dar din analiza legii 448/2006 si a normelor de aplicare a acesteia, rezulta urmatoarele:
1. asistentul personal al persoanei cu handicap are dreptul la concediu de odihna platit, separat de salariu.
2. cand intra in concediu asistentul personal, i se platesc urmatoarele drepturi:
a) salariul intreg pentru luna anterioara intrarii in concediu;
b) indemnizatia de concediu aferenta numarului de zile la care este indreptatit;
c) o indemnizatie egala cu salariul asistentului social debutant cu studii medii pentru persoana cu handicap, pentru perioada cat asistentul personal se afla in concediu.
Art. 36 din legea 448/2006
Daca nu v-au platit cele de mai sus, puteti face sesizare fie la directia de munca judeteana, fie la directia judeteana pentru protectia copilului si a persoanelor cu handicap.
Ultima modificare: Sâmbătă, 16 Ianuarie 2010
Kyandra, moderator

Alte discuții în legătură

Se acorda indemnizatie de co pentru asistentii personali? minola minola Potrivit legii 448/2006 privind drepturile persoanelor cu handicap grav , asistentii persoanli ai persoanlelor cu handicap pot beneficia de concediu de odihna ... (vezi toată discuția)
Bani de concediu Riscarodica Riscarodica Asistentii sociali ai personelor cu handicap grav beneficiaza de bani de concediu? (vezi toată discuția)
Asistentul personal al persoanei cu handicap grav are dreptul ... karmena karmena Asistentul personal al persoanei cu handicap grav are dreptul la indemnizația de vacanta sau este la latitudinea primăriei sa il acorde sau nu? Cum se poate ... (vezi toată discuția)