avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 805 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensie de urmas la al doilea master
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensie de urmas la al doilea master

Buna ziua.
Sunt studenta la un master la id in anul 1 si am 22 de ani. cand voi termina masterul voi avea 23 si voi primi pensie de urmas pana in saptembrie 2011.
Din cate stiu, pensia de urmas se primeste pana la 26 de ani pentru cazul in care inca fac parte dintr-o institutie de invatamant superior.
Intrebarea mea este: mai pot beneficia de pensie de urmas pana la 26 de ani, in 2013, printr-un al doilea master?
Cel mai recent răspuns: Anniemax , utilizator 11:14, 22 Ianuarie 2010
1. De cate ori urmati cursurile unei forme de invatamant, pana la varsta de 26 de ani, veti beneficia de pensia de urmas.
2. Trebuie ca de fiecare data sa va duceti la Casa de Pensii cu adeverinta de la institutia de invatamant pe care o frecventati.
M-a imbucurat mult raspunsul. Va multumesc:)
Anniemax a scris:
Buna ziua. Am deschis mai deult un subiect la care am primit un raspuns foare bun.
rmatoarele intrebari sunt continuarea acelui mesaj.
Mentionez din nou ca beneficiez de pensie de urmas, sunt la master in anul 1. Beneficiez de 2 pensii de urmas, una civila(dupa mama) si una militara(dupa tata).
1.Daca nu termin masterul, doar anul, dupa care renunt ca sa ma inscriu la alt master/alta facultate primesc in continuare pensie de urmas?
2. Raspunsul la acest topic cat si la topicul precedent deschis de mine "pensie de urmas la al doilea master" e valabil atat pentru pensia civila cat si pentru cea militara? Traiesc cu impresia ca in celalalt topic raspunsul era valabil doar pentru civila.
Linkul catre celalalt topic este:
www.avocatnet.ro/con ...

Interventie moderator: Am rugamintea sa nu mai deschideti alte topicuri in legatura cu aceeasi problema si sa cititi Regulamentul de postare.
Multumesc!

In legatura cu intrebarile puse:
1. Daca va inscrieti imediat la alt master / facultate, veti primi in continuare pensia de urmas. Conditia este sa depuneti la casa de pensii adeverinta care atesta acest lucru.
2. Raspunsul era valabil doar pentru pensia de urmas primita din sistemul public. N-ati precizat pana acum din ce sistem primiti pensiile.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
Am citit legea 164/2001 si am vazut ca e identica cu cea valabila pentru pensiile civile.
Cu toate astea, anul trecut in luna iunie am vb cu cei de la Bucuresti responsabili de pensie si mi-au zis ca nu primesc pensie la a doua facultate si nici la al doilea master, ci trebuie sa fac in sistem continuu: licenta - master - doctorat.
Intrebarea este: era respectiva doamna prost informata sau sunt posibile diferite interpretaripentru sistemul public/cel militar de pensii?Exista vreo completare a legii 164/2001 care ar atesta aceasta informatie?
Ultima modificare: Vineri, 22 Ianuarie 2010
Anniemax, utilizator
Nu este vorba despre interpretari diferite ale legilor.
Stiu ca cei din sistemul militar au un act intern in sensul celor mentionate de dvs. Solicitati in scris sa va comunice temeiul in baza caruia nu puteti beneficia de pensie de urmas daca sunteti la master, respectiv daca urmati a doua facultate.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea

Alte discuții în legătură

Nelamurire - pensie de urmas Zizika87 Zizika87 Am 22 de ani, am terminat facultatea in vara aceasta, iar din toamna incep cursurile de master. Cat am fost studenta am primit pensia de urmas. Intrebarea mea ... (vezi toată discuția)
Conditii acordare pensie urmas chuupy chuupy Buna seara! Am 22 de ani si beneficiez de pensie de urmas din partea mamei . Anul acesta am absolvit facultatea si nu am fost admisa la master la facultatea ... (vezi toată discuția)
Pensii militare de urmas(intrebare??) krys_xndr krys_xndr Sunt studenta ultimul an (III) ,la cursuri de zi si primesc pensie militara de urmas,as vrea sa imi raspundeti va rog mult,daca incep in toamna o a doua ... (vezi toată discuția)