Situatia este urmaroarea si as aprecia mult raspunsul d-voastra.
Sunt angajata unei societati de turism(Spa) din luna aprilie a anului trecut,pe perioada nedeterminata.In luna ianuarie am CO dar din februarie,pentru ca centrul Spa este inchis ,ni s-a spus sa ne depunem dosar de somaj pana in martie,inclusiv(probabil) pentru ca societatea nu ne poate plati salariile.
As vrea sa stiu cat de legal este si daca am dreptul sa refuz trimiterea in somaj?
Societatea isi incepe din nou activitatea in martie sau 4 aprilie(Paste)
Dosar de somaj depuneti doar daca sunteti cncediata de catre firma.
Concediere insemana un preaviz platit de 2 zile lucratoare si 1 salariu cmpensatoriu s inectarea contractului cu ar 65 codul muncii. Dupaaceea vaputeti ocupa de depunerea dosarului de somaj.
daca faceti dvs cerere pentru incetare contract cu acordul partilor sau daca depuneti demisia, nu veti avea dreptul la somaj !!
Initiativa de concedeire apartine angajatorului si nu va puteti opune.
dar cererea de incetare prin acord, demisia sau concediul fara plata sunt inititiva dumneavoastra si nu sunteti obligata sa le faceti.
Multumesc ,nu sunt terapeut Spa,sunt as.medical/receptioner Spa/functionar relatii clienti,toate acestea la un loc,pentru societatea la care sunt angajata si firesc,platita pentru o singura functie.
Societatea nu ma concediaza eu am contract pe perioada nedeterminata si nu s-a pus problema concedierii si nici nu isi inceteaza activitatea ci doar o intrerupe pentru 2 luni si si-a trimis in somaj aproape toti angajatii pe aceasta perioada.De aceea doream sa stiu daca este legal si in baza carei legi ni se impune acest lucru si ce se poate intampla daca refuz sa intru in somaj?Imi suspenda activitatea 2 luni si apoi lucrez cu ei ca si cand as fi fost in concediu fara plata?
Multumesc pentru raspunsuri!
Din pacate nu este somaj tehnic pentru ca altfel am fi primit 75% din salariu si eram la dispozitia societatii ceea ce oricum suntem pentru ca mergem inca de cateva ori pe saptamana sa pregatim totul pentru Paste(redeschiderea).
Probabil ca o sa-mi intrerupa contractul 2 luni nu stiu care este procedura,doar mi s-a spus ce acte imi trebuie si sa-mi depun dosarul,desi initial aveam alta intelegere pentru aceasta perioada,avand in vedere faptul si ca sunt studenta,la zi.
Multumesc mult!
Decizia de concediere apartine doar angajatorului si singura posibilitate este cea post factum: sa contestati decizia de concediere emisa de acesta, in termen de 30 de zile de la comunicare.