avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 715 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... PFA la norma poate infiinta si IF/II fara sa fie ...
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

PFA la norma poate infiinta si IF/II fara sa fie nevoita sa treaca la venit real?

Buna ziua,
Sunt PFA la norma de venit si as vrea sa prestez in familie si o alta activitate independenta, pastrand totusi mica afacere personala la norma de venit, pentru ca e constanta si imi convine impozitarea.
Inteleg ca adaugarea unui nou CAEN 4619 Intermedieri in comerțul cu produse diverse imi va trece toata activitatea la impozitare reala, ceea ce nu as vrea la o cifra de afaceri de cateva zeci de mii de euro pentru ca nu stiu inca daca activitatea secundara va fi profitabila in viitor.

Intrebari:
1. cumva IF-ul ar fi cea mai buna optiune in acest caz? Vom fi doar eu si sotia in noua mica afacere, iar contabilitatea o tin eu. Totusi in codul foscal la art 69 scrie ca orice alta activitate independenta ma va duce spre venit real - "(7) În cazul în care un contribuabil desfăşoară o activitate inclusă în nomenclatorul prevăzut la alin. (2) şi o altă activitate independentă, venitul net anual se determină în sistem real, pe baza datelor din contabilitate, potrivit prevederilor art. 68."

2. Daca este asa, atunci va trebui sa fac un PFA/II doar pe numele sotiei. Daca sotia e deja salariata va plati din nou separat CAS CASS?
3. Voi putea utiliza semnatura mea electronica pentru a depunde declaratiile pentru noua II / PFA? Am atestat de contabilitate primara din liceu.
Multumesc,
Ultima modificare: Miercuri, 23 Februarie 2022
ValentinVali, utilizator

Alte discuții în legătură

Impozitarea pfa PV2010 PV2010 1. Atunci când o PFA are un cod CAEN după care impozitarea se face după norma pe venit și un alt cod CAEN după care impozitarea se face în sistemul real, ... (vezi toată discuția)
D600 pfa farcl farcl Buna ziua, Doresc sa depun D600 pentru un PFA cu 2 activitati: 1. activitate cu norma de venit 2. activitate in sistem real. Depasesc plafonul pentru ambele ... (vezi toată discuția)
Ce fel de impozit trebuie platit? ContSters67939 ContSters67939 In cazul unui PFA, cu obiect de activitate \"Intermedieri in comertul cu produse diverse\" (cod CAEN 4619) ce fel de impozit pe venit trebuie platit? ... (vezi toată discuția)