avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 970 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... repartizare cheltuieli incalzire
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

repartizare cheltuieli incalzire

repartizarea cheltuielilor cu incalzirea se face dupa set sau cota parte indiviza?
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 14:24, 15 Ianuarie 2010
Daca caldura este contorizata se face pentru partea individuala in functie de SET, iar pentru partea comuna in functie de cota-parte indiviza.

Daca nu e contorizata se face in functie de cota-parte indiviza.
Ultima modificare: Joi, 14 Ianuarie 2010
elga50, moderator
La noi toate scarile de bloc sunt contorizate (CET), insa avem scari care nu si-au dotat caloriferele cu repartitoare de costuri (mai bine-zis nici-un apartament nu este contorizat) si atunci repartizarea costurilor cu energia termica se face in pausal, adica dupa cota-parte indiviza de proprietate - deci nu intervine SET-ul, dar avem si scari/blocuri care au optat pentru repatizarea prin repartitoare de costuri si atunci in listele de plata apar sumele comunicate de firma respectiva.
Nu am mai discutat acest topic? Eu zic ca da, mai cautati pe forum daca raspunsurile nu va multumesc.
La un moment dat a fost o propunere legislativa de a se face repartizarea cheltuielilor privind incalzirea dupa SET a fiecarui apartament, dar "baietii" si-au dat seama, sau au fost trasi de maneca ca nu este ok si au renuntat la idee.
Bun, acum daca stau bine si ma gandesc cei care au optat pentru repartizarea prin repartitoare de costuri, acestea chiar asta fac, calcul dupa SET, insa retineti ca apartamentele de la parter, ultimul nivel, precum si cele cu amplasare "defavorizata" - care au SET-ul mai mare, beneficiaza de 10-20-30% compensare, functie de hot. AG.
Va contrazic intr-un singur punct...imi permit: si anume la reducerea celor "defavorizati de pozitie".
Intr-adevar acestia au parte de o scutire oarecare, dar aceasta este socotita tot prin programul de calcul si este nesemnificativa, in niciun caz 10-20-30%. De nivelul a 3-5% si asta depinde daca sunt orientati spre N...sau stau la parter sau ultimul etaj...sau pe coltul cladirii. Sunt procente diferite pentru fiecare situatie in parte.
Iar aceasta reducere nu este hotarata in AG ...ca nici nu cred ca ar fi posibil asa ceva....Cine ar fi de acord "sa nu-i moara capra vecinului"? :)
Serios vorbind si aceasta reducere intra in normativele faimoase ANRSC.
La Iasi Consiliul Local, Reprezentatii as. prop., firmele de repartitoare, CET-ul, precum si niste reprezentanti locali ai ANRSC, se "strofoaca" de vre-o 2 ani sa puna pe picioare un Regulament de furnizare a energiei termice, care sa cuprinda cat mai multe aspecte in legatura cu acest serviciu, inclusiv cu referire la repartitoare, procente de scadere, procente de participare pentru suprafetele comune, etc. In alte localitati s-a putut face un asemenea reglament, la noi nu... In acest context afirm ca oricum ar proceda as. prop. tot s-ar gresi intr-o directie sau alta, ori avand acest regulament, cel putin stim ca ne bazam pe ceva.
Desi s-a mai pus aceasta problema, adica "cine-i mai tare", legea sau AG, ati observat in multe situatii cum legea se da putin deoparte si lasa posibilitatea AG sa decida intr-o anumita privinta, printr-o hotarare pe care o iau proprietarii interesati.
Apoi, si in acest topic, poate si in altele mi-am spus parerea in legatura cu repartitoarele de costuri care desi este un sistem modern de repartizare a costurilor cu energia termica, la noi are si multe neajunsuri. Nu le mai comentez ca voi avea replici ca nu ma pricep si-mi dau si eu cu parerea ca in mijlocul de transport in comun... Din acest motiv foarte util ar fi - macar pe plan local, daca nu national, ca as. prop. sa aiba acest instrument de lucru care spuneam ca-i zice Regulament de furnizare a energiei termice cu referire desigur si la repartitoare si atunci toata lumea v-a fi informata despre ce si cum. Va asigur ca nemultumiti tot vor mai fi...
Referitor la cei 10-20-30%, va pot informa ca la mine in casa (et.5, ap. cu orientare pe nord) vechiul SET era de 10,924 mp, dar prin montarea unei CT nu mai participa la calculul repartizarii energiei termice din bloc, dar l-am dat ca termen de comparatie, iar vecinii mei de la etajul 10 (aceeasi orientare), care nu au CT, au un set de 22,516 mp, au montate repartitoare de costuri, dar pentru calculul repartizarii costurilor au un procent de compensare (reducere) de 25% (hotarat in AG a proprietarilor), procent introdus in celebrul lor algoritm de calcul, astfel incat romanului sa-i fie repartizata o suma rezonabila, sigur functie si de ce confort termic vrea sa beneficieze. Daca nu ar fi fost aceasta reducere, cetateanului ar fi trebuit sa-i fie repartizata o suma enorma, mai ales acum in conditiile in care din 44 de ap. la sistemul centralizat de incalzire au mai ramas numai 10 ap. Cu scuze, ma opresc aici si cred ca bine fac, dar nu inainte de a va multumi ca ne-ati adus aminte ca astazi este 15 ianuarie 2010, cand se implinesc 160 de la nasterea lui Mihai Eminescu [ link extern ] !
Ultima modificare: Vineri, 15 Ianuarie 2010
Adam Grecu, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calcul caldura pentru ultimul etaj ContSters122354 ContSters122354 CEI DE LA ULTIMUL ETAJ AL UNEI SCARI (BLOC) IN FUNCTIE DE ORIENTARE SAU NU AU REDUCERE LA INTRETINERE 10% ? SAU IN FUNCTIE DE CE SE APLICA ACEASTA REDUCERE ... (vezi toată discuția)
Tevile de caldura de la subsol e_creanga e_creanga Suntem 12 apartamente cu centrale termice pe gaz si 4 apartamente cu incalzire de la CET.Nu exista repartitoare de caldura dar avem la subsol ... (vezi toată discuția)
Daca stau etajul 4, iar caldura e in sistem pausal am ceva reduceri? liv1u liv1u Am o problema si administratorul nu ma poate lamurii, v-as fi recunoscator daca m-ati putea lamurii in urmatoarea problema: - am renuntat la repartitoare si ... (vezi toată discuția)