Sunt in procesul de achizitionare a unui apartament intr-un imobil nou (in constructie).
Am platit deja avansul de 50% din pretul apartamentului, urmand ca restul sa il achit printr-un credit ipotecar de la banca. Plata am facut-o in urma incheierii unei promisiuni bilaterale de vanzare-cumparare.
Fizic, blocul este aproape finalizat. Problema consta in faptul ca nu pot contracta creditul de la banca pana cand procesul de intabulare si apartamentizare nu este gata, La intrebarile mele periodice, dezvoltatorul imi tot spune ca asteapta aprobarile de la primarie (el depund deja documentatia necesara).
Problema este aceasta: cum pot stii care este situatia reala? Raspunsurile dezvoltatorului sunt, bineinteles, verbale (in discutii directe sau la telefon). Teama mea principala este ca nu cumva, la un moment dat, sa ma trezesc ca dezvoltatorul va sustine ca eu nu as fi vrut, de fapt, sa mai cumpar apartamentul si, drept consecinta, sa aiba motiv sa imi returneze avansul de 50% dar sa ma penalizeze cu 10% din valoarea acestuia (acest tip de penalizare fiind prevazut in promisiunea bilaterala pentru oricare din cele 2 parti in cazul nerespectarii acesteia). Dupa aceasta, ei ar putea pur si simplu sa vand apartamentul altcuiva si sa ramana cu banii de penalizare (unde mai pui faptul ca s-au folosit de avansul meu pentru aproximativ 9 luni). Cum ar trebui sa procedez ? Ok, sunt de acord, si sper din tot sufletul, ca dezvoltatorul sa fie de buna credinta dar as dori sa am mai mult decat amanari si raspunsuri vage.
Teama dumneavoastra la care faceti referire "ca dezvoltatorul va sustine ca eu nu as fi vrut, de fapt, sa mai cumpar apartamentul si, drept consecinta, sa aiba motiv sa imi returneze avansul de 50% dar sa ma penalizeze cu 10% din valoarea acestuia (acest tip de penalizare fiind prevazut in promisiunea bilaterala pentru oricare din cele 2 parti in cazul nerespectarii acesteia)",nu este justificata,fiindca nu este culpa dumneavoastra ci culpa dezvoltatorului.
In functie de termenul de finalizare a constructiei, daca acesta este depasit, se poate proceda la urmatoarele demersuri: 1. rezolutiunea antecontractului si solicitarea restituirii avansului (dublului avansului)+penalitati de intarziere 2. semnarea unui act aditional pentru prelungirea termenului de finalizare.
Alt aspect, pentru a fi la adapost ca dezvoltatorul nu va vinde si catre alta persoana apartamentul, verificati ca promisiunea sa fie notata in cartea funciara.
Cu privire la apartamentarea constructiei, aceasta operatiune implica atat un dosar tehnic intocmit de un cadastrist care se depune la ocpi, in vederea aprobarii apartamentarii, cat si un act notarial de apartamentare. Pentru a va asigura ca s-au efectuat demersuri de apartamentare,puteti solicitati actul notarial de apartamentare.
In relatia cu banca, imobilul va fi supus unei analize juridice si tehnice si se vor solicita documentele aferente constructiei si a proprietatii in sine.