nu stiu care este interesul de a face asa ceva si nici logica acestei intrebari ....
de dimineata m-a intrebat cineva : " se poate in aceeasi adunare generala sa se hotarasca si majorarea capitalului social si reducerea capitalului social ? "
aveti raspuns la asa ceva ?
o fi vorba despre schimbarea destinatiei ... unor sume ?!!!
In cazul in care se inregistreaza pierderi, capitalul social al societatii cu raspundere limitata poate fi redus prin:
a) micsorarea numarului de actiuni sau parti sociale;
b) reducerea valorii nominale a actiunilor sau a partilor sociale.
Reducerea capitalului social va putea fi facuta numai dupa trecerea a doua luni din ziua in care hotararea a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a IV-a.
Hotararea va trebui sa respecte minimul de capital social, atunci cand legea il fixeaza, sa arate motivele pentru care se face reducerea si procedeul ce va fi utilizat pentru efectuarea ei.
Creditorii societatii, ale caror creante sunt anterioare publicarii hotararii, vor fi indreptatiti sa obtina garantii pentru creantele care nu au devenit scadente pana la data respectivei publicari. Acestia au dreptul de a face opozitie impotriva acestei hotarari.
Reducerea capitalului social nu are efect si nu se fac plati in beneficiul actionarilor, pana cand creditorii nu vor fi obtinut realizarea creantelor lor sau garantii adecvate sau pana la data la care instanta, considerand ca societatea a oferit creditorilor garantii adecvate ori ca, luandu-se in considerare activul societatii, garantiile nu sunt necesare, nu va fi respins cererea creditorilor, prin hotarare judecatoreasca irevocabila.
Cand societatea a emis obligatiuni, nu se va putea proceda la reducerea capitalului social prin restituiri facute actionarilor din sumele rambursate in contul actiunilor, decat in proportie cu valoarea obligatiunilor rambursate.
Actiunile sunt pe piata? Exista posibilitatea ca prin pierderi in anul precedent acestea sa scada sub cota nominala si va trebui sa se faca o reducere de numar de actiuni. Ulterior prin interventia unui alt actionar, fie si alta societate sa se "infuzeze" capital, chiar si in natura, astfel incat sa se majoreze capitalul. Procedura este ampla si de durata, dar posibila.
Rezerve legale
mona_genes
buna ziua. Am aport adus societatii de catre administrator , bani pe care acesta doreste sa ii lase in unitate .Este corect daca eu duc banii in rezerve ? Nu ... (vezi toată discuția)