avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 808 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Jurisprudenţă Calcularea termenelor
Discuție deschisă în Jurisprudenţă

Calcularea termenelor

Ce aplicatiune practica are termenul de 15 zile , de expl.? Conform art. 101 alin.1 Cod procedura civila nu intra in socoteala nici ziua in care a inceput , nici ziua cand s-a sfarsit termenul . In acest sens hotararea primita in data de 1 al lunii poate fi recurata cel tarziu pana-n data de 14 orele 24,00 , termenul incepe sa curga din data de 2 orele 00,00 si se termina dupa cincisprezece zile intregi , libere (15x 24 de ore libere ) . Recursul declarat in data de 15 fiind iesit din termen este aplicabila sanctiunea de respingerea actiunii si ramanerea definitiva a hotararii primei instante , ca nerecurata . (Accaptam , ca ziua de 14 , ultima zi legala, nu cade in sarbatori legale sau duminica .)
In intelesul Codului de procedura civila modificat in data de 12.02.1948 , cum am precizat ,nu intra in calcul nici ziua in care termenul a inceput sa curga (data primirii comunicarii) , nici ziua in care se sfarseste . Acest sistem , referitor la termenele pe zile este aplicabil atat termenelor imperative cat si celor prohibitive . Este lipsit de orice ratiune si legalitate , ca termenul sa fie mai mare cu o zi , decat numarul de zile intregi prevazut de lege , in sensul , ca ultima zi nu intra in calcul , dar ziua , care urmeaza dupa aceasta ultima zi , intra . In practica judiciara este aplicata , de regula (!?) decizia Tribunalului Suprem ,civil, nr.126 din 28 ianuarie 1957 , in sensul ca prelungirea termenului este inadmisibila.
In conflict , multe instante calculeaza abuziv , nelegal ,inadmisibil termenele ,acceptand prelungirea termenului cu inca o zi , care urmeaza ultima zi . Car este procedura de a contracara aceasta practica ?
Cel mai recent răspuns: handsu , utilizator 12:39, 21 Ianuarie 2010
Deci , in cazul in care incheierea dispune "in trei zile" , comunicata in data de 1 al lunii , se termina in data de 5? Practic fiind vorba de cinci zile termen si nicidecum 3 zile , inauntrul caruia ar trebui achitata o cautiune , de exemplu ?
corect, intrucat nu ia ia in calcul nici prima si nici ultima zi cand se sfarseste termenul ... :)
Iertare pentru insistenta ! Care este rationamentul acestei ultime zi din termen , care nu intra in calcul , in schimb - in opinia mea destul de ilogic - se ia in calcul , ca parte din termen ziua , care este dupa expirarea termenului ?
Nu este ilogic acest rationament ..... este vorba despre zile libere ... si apoi este reglementat prin lege
Am o mica mentiune:
se ia in calcul "ziua care este dupa expirarea termenului" adica se prelungeste termenul pana la sfarsitul primei zile de lucru urmatoare, in cazul in care ultima zi care se ia in calcul este o zi de sarbatoare legala sau in care serviciul este suspendat (vezi art. 101 alin 5. C. proc. civ.).
In ex. de trei zile: se calculeaza astfel: 1=nu se ia in calcul, 2, 3, 4=zi de sarbatoare legala, 5=ultima zi. :coffee:

Alte discuții în legătură

Calcul termen depunere întampinare n.c.pr.civ EduardRares EduardRares Bună ziua, Am primit de la Judecătorie plicul cu acţiunea pe data de 20 ianuarie (aceeaşi fiind şi data de pe ştampilă), punându-mi-se în vedere să ... (vezi toată discuția)
Termenul de recurs lonita lonita Nu inteleg foarte bine articolul 101 din codul de procedura civila actual. Ma poate lamuri cineva va rog? Art. 101 Termenele se inteleg pe zile libere, ... (vezi toată discuția)
Calcularea zilelor in dreptul comun fethyta fethyta Buna ziua, Am o nelamurire referitoare la o prevedere din \'Legea privind protectia dobanditorilor cu privire la unele aspecte ale contractelor purtand ... (vezi toată discuția)