avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 911 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Problema - succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Problema - succesiune

Buna seara. Va rog sa ma indrumati caci nu stiu mai nimic despre succesiune. Tatal meu a murit acum doua luni, noi suntem doi frati care avem drept la mostenire.Mama iese din ecuatie caci erau divortati iar casa era doar a tatalui meu.
Intrebarile mele sunt: Trebuie neaparat sa se faca succesiune in acest caz? Ce se intampla in cazul in care nu se face, Iar daca se face succesiune trebuie sa ne decidem pe loc cui anume ii ramane casa? Atunci trebuie si intabulata pe una dintre noi? Nu poate sa ramana pe amandoi pana cand ne hotaram cui anume v-a ramane?
Daca stiti, va rog sa-mi spuneti care este tariful aproximativ al notarilor in cazul in care se face succesiunea in termenul de sase luni si care este tariful in cazul in care se face dupa cele sase luni.

Cel mai recent răspuns: Ana-Maria Dutescu , Avocat 20:32, 14 Ianuarie 2010
actiunea privind dezbaterea succesorala este imprescriptibila. in schimb, succesorii au obligatia in termen de 6 luni de la decesul defunctului sa-si exprime optiunea succesorala, in mod expres sau tacit.
daca dezbateti succesiunea in termenul legal de doi ani, nu veti mai plati impozit de 1% din valoarea masei succesorale.
cand considerati, puteti merge la notariat in vederea dezbaterii mostenirii. initial, imobilul vi se va atribui in mod egal dvs. si surorii dvs.
astfel, il puteti stapani in coproprietate sau daca doriti la un moment dat ca doar una dintre dvs. sa fie proprietar unic, puteti face iesirea din indiviziune la notar/prin instanta.
Deci, in urma exprimarii optiunii succesorale se elibereaza acel certificat de calitate de mostenitor? Nu este vorba si de intabulare aici, putem opta ulterior la acest lucru dupa iesirea din indiviziune a unuia dintre noi? De aceea va intreb, sa nu fac ceva in pripa, care sa aiba repercursiuni mai tarziu.
Va multumesc pentru promptitudinea cu care mi-ati raspuns si pentru timpul acordat,
imi cer scuze pentru eventualele greseli, nu am cunostinte in acest domeniu.
Sa aveti o seara placuta in continuare.
Dupa ce dezbateti succesiunea notarul va elibereaza certificatul de mostenitor. Fiindca sunteti 2 frati ( daca tatal nu s-a recasatorit si nu mai aveti alt frate) va va reveni cate jumatate din casa la fiecare. Veti fi 2 proprietari si va intabulati acest drept de proprietate pe numele amandurora.
Apoi daca doriti puteti face si iesirea din indiviziune. Daca nu doriti, ramaneti amandoi co-proprietari in continuare. Nu va obliga nimeni la nimic.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vanzare teren agricol ietam ietam Buna ziua, tatal meu a decedat si a lasat titlul de proprietate asupra terenurilor pe care le avea in seama unuia dintre frati. Noi suntem 4 de toti . Nu s ... (vezi toată discuția)
Cearta intre mostenitori...solutia???? honey_geoo honey_geoo Buna ziua. Tatal meu este intr o situatie complicata. Tatal lui, deci bunicul meu, a murit acum 15 ani, iar succesiunea nu a fost facuta, la acel moment ... (vezi toată discuția)
Dezbatere succesiune, consecinte renuntare la mostenire vicente73 vicente73 Buna seara.In urma cu 9 luni a decedat tatal meu.Santem doi frati si mama.Noi am stabilit de comun acord ca nu dorim nimic din bunurile care au apartinut mamei ... (vezi toată discuția)