avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 372 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna ziua. Va rog sa ma ajutati cu un raspuns! Ambii ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna ziua. Va rog sa ma ajutati cu un raspuns! Ambii parinti ...

Buna ziua.
Va rog sa ma ajutati cu un raspuns!
Ambii parinti au decedat in noiembrie 2021 si dorim sa dezbatem succesiunea ( suntem 3 fiice).
Casa in care au avut ultimul domiciliu a fost donata , in timpul vietii lor , catre vecinii de gard, ca sa aiba grija de ei ( noi suntem departe toate 3).
1) Dorim sa stim daca vom fi obligate sa achitam restul de credite ale tatalui, in cazul in care acestea mai exista ( stim ca a contractat vreo 3 credite dar nu stim daca au fost platite integral; in plus a fost si garant pentru cineva care a decedat si avea poprire pe pensia lui din aceasta cauza). Mama nu avea pensie deloc, dar a primit un titlu mostenitor ( de pe o casa a parintilor ei, demolata inainte de 1989) in urma caruia a incasat mai multe transe de bani, dar mai trebuia sa incaseze o ultima transa in acest an . Mai exista si 2 locuri de veci ale parintilor mamei (mama era unicul mostenitor).
2) Putem sa dezbatem succesiunea in alt oras, altul decat in cel care au avut ultimul domiciliu, tinand cont de faptul ca nu mai era casa lor, aceasta din urma fiind donata vecinilor in timpul vietii lor?
Va multumesc anticipat si va doresc toate cele bune!
Cel mai recent răspuns: DlGoe , utilizator 05:22, 29 Martie 2022
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Niciuna. Veti ramane asa, intr-o situatie fara acte. Iar daca intre timp, vor mai deceda dintre urmasi, pe termen lung, va fi alt dezbatere in plus.
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ceea ce nu s-a spus si este de interes pentru dvs e ca veti plati datoriile in limita a ceea ce mosteniti. Mai pe romaneste, daca moateniti 5 lei iar datoriile sunt 15 lei, dvs veti plati doar 5 lei.
Multumesc mult, asta este o informatie pretioasa.
Deci daca mostenim 20.000 Lei, iar datoriile sunt de exemplu 25.000 lei, atunci vom plati doar cei 20.000 lei mosteniti. Nu vom fi obligate si la plata diferentei, da?

cris0811 a scris:

Ceea ce nu s-a spus si este de interes pentru dvs e ca veti plati datoriile in limita a ceea ce mosteniti. Mai pe romaneste, daca moateniti 5 lei iar datoriile sunt 15 lei, dvs veti plati doar 5 lei.

Ultima modificare: Luni, 28 Martie 2022
ZIALEX, utilizator
Exact, ati inteles corect!
Art 1114 C.civ. “
2) Moştenitorii legali şi legatarii universali sau cu titlu universal răspund pentru datoriile şi sarcinile moştenirii numai cu bunurile din patrimoniul succesoral, proporţional cu cota fiecăruia.“
Va multumesc!
Puteti sa imi spuneti va rog daca pot sa merg inapoi la Consulat sa revoc integral procura , prin care am imputernicit-o pe sora mea sa ma reprezinte si mi-am dat acceptul pentru succesiune? Si sa fac , ulterior revocarii, o declaratie prin care renunt la toata mostenirea? Deoarece am scris un E-Mail d-lui Consul ( cu aceste 2 solicitari) si mi-a raspuns ca imi pot face 2 programari, cate una pentru fiecare solicitare. Ma gandesc ca daca nu ar fi corect sa fac asta, mi-ar fi spus d-nul Consul sau?
Mentionez ca nu s-a solicitat si nici nu s-a inceput procedura succesorala.
Va multumesc mult!

cris0811 a scris:

Exact, ati inteles corect!
Art 1114 C.civ. “
2) Moştenitorii legali şi legatarii universali sau cu titlu universal răspund pentru datoriile şi sarcinile moştenirii numai cu bunurile din patrimoniul succesoral, proporţional cu cota fiecăruia.“

Alte discuții în legătură

Succesiune refuzata de notari din cauza procurii si declaratiei de renuntare MirelaPrihot MirelaPrihot Buna ziua, Am si eu o situatie mai complicata daca se poate sa ma ajutati cu o indrumare pentru ca toti notarii cu care am vorbit ne spun ca avem actele ... (vezi toată discuția)
Imputernicire pentru reprezentare la succesiune luana1976 luana1976 Stimati Domni, tatal meu a decedat acum citeva zile in Bucuresti. Parintii mei sint divortati din 1998, iar la casa nu a fost efectuat ... (vezi toată discuția)
Succesiune după moartea mamei valentinap39 valentinap39 Buna ziua. In octombrie 2019 a murit mama mea. Ea a locuit alaturi de tatăl meu in orașul Brăila. Eu locuiesc în București iar fratele meu in Italia. ... (vezi toată discuția)