avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 284 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Senzorii de gaze obligatorii.
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Senzorii de gaze obligatorii.

Buna ziua!
In cadrul asociatiei de proprietari ne confruntam cu o problema legata de instalarea senzorilor de gaze.
In momentul de fata avem doua retele de alimentare cu gaze . Una este a blocului care traverseaza toate bucatariile si alta este construita ulterior de cei cu centrale proprii care s-au separat de la teava comuna.
Furnizorul de gaze obliga toti consumatorii sa-si instaleze senzori in bucatarii pe unde trece teava comuna. Litigiile au aparut deoarece proprietarii cu centarle refuza sa plateasca senzorii din bucatarii pentru ca ei nu mai folosesc alimentarea de la teava comuna obligandu-i practic pe ceilalti sa preia aceste costuri foarte mari,
Furnizorul de gaze ameninta cu oprirea gazelor daca nu se instaleaza acesti senzori.

Astfel, fie se opresc gazele, situatie care nu-i afecteaza pe cei debransati, fie se preiau toate costurile doar de cei alimentati de la teava comuna a blocului care reprezinta sume foarte mari.

Este legal refuzul platii senzorilor de cei debransati?
Probabil ca aceasta situatie nu este una izolata si doresc sa stiu cum poate fi solutionata legal.
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: DO75 , utilizator 14:47, 13 August 2024
Bună seara! Mă confrunt cu o situație aproape identică, așa incât am decis să nu deschid subiect nou. Totodată, discuțiile de mai sus m-au lămurit în mare măsură, sunt bucuros să aflu că legea e de partea mea, așa cum deja intuiam.
În blocul nostru există gașca "separaților" (cei cu branșament individual, aprox. 45 de apartamente) și cea a paușalilor (10 apartamente). Cei cu centrală individuală sunt o minoritate, aprox. 7-8 apartamente din cele 45.
În urmă cu 2 săptămâni am fost avertizat de administrația blocului că urmează ca în scurt timp celor de pe coloana comună să ni se taie gazele, întrucât cei cu branșamente separate nu sunt dispuși a suporta costurile celui de-al doilea senzor de gaze.
Menționez că în principiu nu mă opun realizării unui branșament separat, dar apartamentul meu fiind situat la parter este deja străbătut (hol+bucătărie) de o țeavă groasă de gaze, iar racordul separat ar presupune montarea unei a doua țevi, aspect pe care îl găsesc inacceptabil. De aici derivă singura întrebare pe care o mai am în acest moment: dacă vecinii de deasupra mea (ar fi vorba de două apartamente) ar accepta la rândul lor să se debranșeze de la coloana comună, ar putea fi aceasta desființată în mod legal, în așa fel încât singura țeavă care îmi va tranzita apartamentul să fie cea a branșamentului individual?
Mulțumesc!
normal ca daca nu mai exista alti consumatori pe teava comuna aceasta se poate dezafecta (incl distributia orizontala de la parter - la dvs). singura problema este ca va trebui sa fiti ultima din bloc care face bransamentul nou, pe amplasamentul tevii vechi.
Ultima modificare: Miercuri, 27 Aprilie 2022
filip01, utilizator
Bună ziua! Referitor la răspunsul dvs in legătură cu dezafectarea țevii comune, in cazul in care nu mai exista alți consumatori, apreciez că această părere nu este pertinenta!
Daca unul dintre proprietari vrea, la un moment dat, sa revină la sistemul centralizat sau vinde apartamentul, iar noul proprietar nu vrea CT, acesta este obligat să refacă instalația inițială a blocului. Adică bani pentru proiect, materiale, manopera + disconfortul șantierului aferent din apartamentul lui și apartamentele vecine... Vi se pare logic???
Până la urmă, cei care și-au montat CT ar trebui să-și asume toate costurile aferente, nu sa distrugă un bun al blocului și, eventual, să îi oblige pe alții la alte costuri, pentru că ei au făcut o alegere la un moment dat.

filip01 a scris:

normal ca daca nu mai exista alti consumatori pe teava comuna aceasta se poate dezafecta (incl distributia orizontala de la parter - la dvs). singura problema este ca va trebui sa fiti ultima din bloc care face bransamentul nou, pe amplasamentul tevii vechi.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am instalație de gaz separată de a vecinilor, dar instalația lor îmi tranzitează bucătăria sunt obligat să-mi montez un al doilea detector? somnu somnu Buna ziua, Locuiesc la bloc si am o instalatie separata de gaz fata de acesta. Pe instalatia mea am montat senzor de gaz si electrovalva in apartament si ... (vezi toată discuția)
Pentru contorizare căldură pe casa scării blocului de la cet, ... asociațieproprietari asociațieproprietari Pentru contorizare căldură pe casa scării blocului de la CET, locatarii care au centrale individuale pe gaz mai plătesc lucrarea de contorizare pe casa ... (vezi toată discuția)
Instalare centrala termica si pastrarea tevii existente comune ( plus teava noua de gaz pentru centrala). keen_boy keen_boy Buna seara, Va scriu pentru ca poate v-ati lovit de situatia aceasta pana acum. Locuiesc intr-un bloc la etajul 5. Coloana comuna de gaz pentru aragaz ... (vezi toată discuția)