avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 654 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Racord gaz scara bloc
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Racord gaz scara bloc

Buna ziua,
Doresc sa ma racordez la teava de gaz, proprietarul tevii a tras teava pana la mine la etajul 3 tavan in urma cu peste 20 ani, in urma cu aprox 5 ani un alt proprietar a prelungit pana la ultimul etaj acolo unde sta 4 mai exact. Doar cei doi au gaz, eu care stau la 3 trebuie sa platesc despagubiri la amandoi? cel de la 4 are declaratia notariala ca se poate bransa, in declaratie nu sunt specificate sume si nici ca este coproprietar pe teava. Cel care a tras pana la etajul meu solicita o suma X cel de la 4 solicita de 2x mai mult. Este cel care a prelungit teava indreptatit sa-mi solicite mie ceva daca nu ma racordez efectiv la teava lui? Este vreo lege, daca da care, prin care el devine coproprietar pe teava celui de la care a primit acceptul sa se branseze si sa-si prelungeasca teava? Vorbim de argumente acoperite de legi, eu sunt dispus sa-i platesc si celui de la 4 dar faptul ca vrea sa faca o afacere mi se pare nefiresc, plus ca, am aflat ca acum 5 ani a platit celui cu teava initiala jumatate decat imi solicita mie acum.
Va multumesc
Ultima modificare: Duminică, 10 Aprilie 2022
DominicArges, utilizator
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 09:10, 11 Aprilie 2022
Nu exista vreo lege care sa se refere strict la asa ceva, cert e ca cei doi sunt coproprietari pe acea conducta si isi stabilesc despagubirea. La fel fac si cei care vind proprietati, iau in considerare si ajustarile legate de situatia actuala. Pretul final ar trebui sa fie apx. suma pe care ar trebui s-o investiti dvs. pentru acea conducta pina la etajul 4, impartit la 3. Veti deveni coproprietar. Bineinteles luind in considerare preturile de acum, care au crescut considerabil de cind cu pandemia si, mai nou, cu razboiul. Trebuie sa ajungeti la o intelegere amiabila cu cei doi. Mergeti si la furnizorul de gaz si discutati problema, va va spune cam acelasi lucru.
Mulțumesc pentru răspuns, dar eu nu înțeleg cum poți fii coproprietar pe ceva pentru care nu ai nici dovadă că ai platit acel ceva? Cum sa te consideri coproprietar daca nu exista un act de vânzare/cumpărare? Simpla declarație a cuiva că te lasă să folosești un bun, te face coproprietar?

latka a scris:

Nu exista vreo lege care sa se refere strict la asa ceva, cert e ca cei doi sunt coproprietari pe acea conducta si isi stabilesc despagubirea.

Daca mergeti la furnizorul de gaz veti afla mai multe amanunte. Toate avizele de racordare se dau in baza unui proiect tehnic, astfel incit primul care a tras acea conducta este primul proprietar. Pentru al doilea, care a venit dupa, furnizorul nu mai da voie sa se traga o alta conducta, cea initiala a fost dimensionata pentru a suporta toti eventualii consumatori din acea scara de bloc. Asa ca al doilea "sosit" este invitat sa negocieze cu proprietarul initial, caci fara semnatura lui nu i se poate executa proiectul celui de-al doilea. Din momentul respectiv sunt 2 coproprietari pe conducta respectiva. Asa si dvs. trebuie sa obtineti acordul celor doi, pentru a va racorda la acea conducta.De aceea va sugeram sa mergeti la furnizorul de gaz si sa discutati concret problema, Dovada coproprietatii este faptul ca s-a putut realiza si al doilea proiect. Dvs. veti fi al treilea.
Ultima modificare: Luni, 11 Aprilie 2022
latka, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acord vecini pt racordare curent electric dac_ian dac_ian Buna....detin un teren cu acces pe drum privat la care alaturi de alti 4 vecini sunt proprietar. Din 2008 incoace vecinii au amenajat drum,tras curent,apa etc ... (vezi toată discuția)
Plata redimensionare conducta de gaz in bloc carmevera carmevera Buna ziua , locuiesc intr-un bloc de 4 etaje in care 5 proprietari au centrala pe gaz proprie in apartament.In urma cu 3 saptamani unul dintre vecini a cerut ... (vezi toată discuția)
Proiect teava gaze bloc germi germi Locuiesc intr-um bloc cu 4 etaje. Un locatar de la parter a dorit sa treaca de la incalzirea la incalzirea -termoficare- la centrala apartament. Acesta s-a ... (vezi toată discuția)