Mă interesează pașii, respectiv, durata și costurile orientative pentru ieșire din indiviziune în instanță, succesiunea fiind făcută deja prin notariat. După decesul bunicului, mama a reușit să-l convingă pe unchiul meu să vină la succesiune, dar el nu a vrut să facă și partajul. Problema e că el nu a mai venit de peste 15 ani la casa de la țară, mama fiind cea care a avut grijă de bunic și de toată gospodăria în ultimii ani (plată impozit, întreținere bunic, casă și acareturi). Ideea e că mama, în ciuda cheltuielilor din ultimii ani, vrea ca împărțirea să se facă în mod egal. În sensul acesta, m-ar interesa costuri în instanță, onorariu avocat, durată estimativă pentru o astfel de speță, cum se împart cheltuielile între reclamant și pârât. Precizez ca e vorba de o gospodărie pe raza județului Vrancea. Mulțumesc!
Buna ziua,
Impartirea/iesirea din indiviziune se va face conform cotelor trecute pe certificatul de mostenitor emis de notar.
Costurile presupun: taxa judiciara 5% din valoarea bunurilor; onorariu expert topo 1500-2000 lei; onorariu expert constructii 1500-2000 lei; onorariu avocat 10% din valoarea bunurilor supuse impartelii.
Durata aproximativ 1-1,5 ani.
Mulțumesc frumos pentru răspuns! Și cheltuielile se împart în mod egal între reclamant și părăt, sau se suportă exclusiv de cel care deschide procesul?