avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 582 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Cum pot obtine ca hotararea data de instanta de apel, ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Cum pot obtine ca hotararea data de instanta de apel, respectiv tribunalul, sa devina definitiva si irevocabila?

Am primit hotararea instantei de apel si este specificat faptul ca este definitiva si ca o pot ataca cu recurs in termen de 30 de zile. Nu intentionez sa atac hotararea cu recurs si as vrea ca hotararea sa devina definitiva si irevocabila? Trebuie sa astept sa treaca cele 30 de zile sau o pot legaliza si inainte ca acest termen sa expire? Ce taxe trebuie sa platesc si ce pasi trebuie sa urmez? Taxa de timbru a ramas tot 20 ron?
Cel mai recent răspuns: RADU SAVALACHE , Avocat 10:14, 21 Ianuarie 2010
- la tribunal puteti solicita investirea hotararii cu formula executorie- chiar daca nu s-a judecat recursul, iar
- la judecatorie, dupa parcurgerea recursului si pronuntarea unei decizii (daca se formuleaza recurs de una din parti)- solicitati legalizarea hotararii cu formula "definitiva si irevocabila"
Clarificare: Pe sentinta de la fond (judecatorie) se va mentiona hotararea prin care a ramas definitiva hotararea. Intrucat la judecatorie poate sa fie o solutie, la tribunal alta si in recurs sa fie mentinuta una sau alta din solutiile de la judecatorie sau tribunal.
Exemplu: Definitiva si irevocabila prin Decizia civila nr......
Sper ca am fost destul de explicit.
Mai sunt si alte situatii dar nu creau sa intru in detalii pentru ca nu se aplica situatiei dvs...., deocamdata......, nu se stie dupa recurs daca va fi formulat de partea adversa , daca se va admite sau nu, daca instanta va opta pentru o anumita solutie sau nu pronuntata de cele doua instante inferioare sau daca va casa ambele hotarari si va trimite dosarul judecatorie....sunt mai multe ipoteze...., nu este cazul Dvs. acum....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legalizare sentinta divort csllngy csllngy Buna ziua. Divortul meu s-a pronuntat pe 8 decembrie 2010. Au trecut si cele 30 zile pt recurs. Acum vreau sa legalizez sentinta ( stampila definitiva si ... (vezi toată discuția)
Acte necesare elibarerare hotarare de divort definitiva saaa saaa Buna ziua, Am avut si eu divortul la judecatoria sect 6 iar acum as avea nevoie de hotarea de divort definitiva. Imi puteti spune ce acte imi sunt necesare ... (vezi toată discuția)
Hotarare de divort  Loredana Puscasu Loredana Puscasu am primit hotararea de divort dar nu stabileste nicaieri ca ea este executorie, se stabileste in schimb faptul ca poate fi atacata cu apel in termen de 30 de ... (vezi toată discuția)