În anul 2011 am înființat un PFA la normă ,la recomandarea contabilei, pe care nu am reușit să-mi desfășor activitatea și nici nu am avut venituri vreodată.
Primul an și primul trimestru din anul doi, l-am achitat din buzunarul meu, în speranța că îmi voi începe activitatea, dar nu s-a întâmplat asta, ulterior acumulânduse foarte multe datorii pe care neavând bani să le achit, nu am mai avut posibilitatea să-l pot închide. (Nu mai aveam bani deloc, abia trăiam de pe o zi pe alta)
Credeam că a fost închis din oficiu, însă am aflat că există și în ziua de azi, dar acum este în sistem real. Eu am așteptat ani de zile să mi se prescrie acele "datorii" și să-mi pot recăpăta viața.
În Octombrie 2021, am crezut că s-au prescris de vreo 2-3 ani, pentru că de mulți ani de zile nu am mai primit niciun semn de la ANAF, așa că m-am angajat și am început să lucrez cu forme legale, contribuind cu taxe la stat.
Pe data de 13.04.2022 m-am trezit cu poprire pe contul de la ING. Am căutat să văd dacă mai există datorii la ANAF, iar acestea încă există.
Nu înțeleg de ce, azi, ING s-a grăbit (fără a avea acordul meu), să trimită banii pe care îi aveam în cont către contul ANAF-ului. Este legal ce au făcut?
Eu am termen 15 zile să contest acea decizie de înființare a popririi.
Vineri, am depus prin SPV declarațiile pe 0 din 2016 până în prezent. Am fost la ANAF, dar oamenii de acolo nu prea sunt de cât ajutor aș avea nevoie, simt că au unele rețineri. Deși le-am spus situația reală, îmi spun că voi avea de plată din urmă (anii ce ar fi trebuit să fie prescriși).
Ce ar trebui să fac pentru a avea o viață normală? Am greșit când am vrut să intru în mediul afacerilor, fiind nepregătit, necunoscând ce înseamnă PFA la normă și părăsit de colaboratorii cu care urma să am activități comerciale.
Nu sunt un rău platnic! Vreau să plătesc taxe doar pentru ceea ce muncesc.
Ce mă sfătuiți să fac? Orice sfat în cunoștință de cauză este bine venit!
Adresa de infiinintare a popririi este executorie si se aplica de indata conform Codului de procedura fiscala insa dvs puteti contesta poprirea in instanta cf CPF.
" (9) După înființarea popririi, terțul poprit este obligat:
a) să plătească, în termen de 3 zile lucrătoare de la data înființării popririi sau de la data la care creanța devine exigibilă, după caz, organului fiscal suma reținută și cuvenită, în contul indicat de organul de executare silită;
ART. 260 Contestația la executare silită
(1) Persoanele interesate pot face contestație împotriva oricărui act de executare efectuat cu încălcarea prevederilor prezentului cod de către organele de executare silită, precum și în cazul în care aceste organe refuză să îndeplinească un act de executare în condițiile legii.
(2) Dispozițiile privind suspendarea provizorie a executării silite prevăzute de Codul de procedură civilă, republicat, nu sunt aplicabile.
(3) Contestația poate fi făcută și împotriva titlului executoriu în temeiul căruia a fost pornită executarea, în cazul în care acest titlu nu este o hotărâre dată de o instanță judecătorească sau de alt organ jurisdicțional și dacă pentru contestarea lui nu există o altă procedură prevăzută de lege.
(4) Contestația se introduce la instanța judecătorească competentă și se judecă în procedură de urgență.
ART. 261 Termen de contestare
(1) Contestația se poate face în termen de 15 zile, sub sancțiunea decăderii, de la data când:
a) contestatorul a luat cunoștință de executarea ori de actul de executare pe care le contestă, din comunicarea somației sau din altă înștiințare primită ori, în lipsa acestora, cu ocazia efectuării executării silite sau în alt mod;
Prescrierea intervine in termen de 5 ani daca nu ati mai notiifcat , somat de ANAF intre timp.