avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 937 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Buna ziua. Va rog, daca ma poate ajuta cineva in ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Buna ziua. Va rog, daca ma poate ajuta cineva in urmatoarea problema: ...

Buna ziua. Va rog, daca ma poate ajuta cineva in urmatoarea problema:
In Noiembrie 2021 o persoana a fost oprita de un echipaj de politie si, fara un test rapid antidrog, a fost condusa direct la IML pentru prelevare probe. La testul rapid de urina a rezultat ca este pozitiv THC. A fost retinut permisul auto si a fost deschis dosar penal.
In luna martie 2022, urmare analizelor medicale transmise de catre IML catre politie, Parchetul dispune prin Ordonanta clasarea cauzei privind savarsirea infractiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul sub influenta substantelor psihoactive iar cheltuielile raman in grija statului.
Respectivul a primit raspuns de la politie ca, indiferent de clasarea cauzei, permisul ramane suspendat 180 zile.
Intrebarea mea este daca la clasarea cauzei nu ar fi trebuit sa ii fie returnat permisul imediat? Ce lege prevede oare aceasta suspendare? Multumesc.
Cel mai recent răspuns: un_luci , utilizator 14:50, 21 Aprilie 2022
Din unele discutii avute, Politia Rutiera considera ca desi fapta s-a savarsit inainte de modificarea Codului Rutier, Ordonanta de clasare a fost emisa dupa modificare. Pot fi oare actionati in instanta si solicitate prejudicii? Multumesc de ajutor.
Bineînțeles, asta vă sugerează dl. avocat. Citiți cu atenție art. 103, nu va încadrați nici pe codul rutier vechi, nici nou, la suspendare. Asta dacă ați scris corect motivul clasării.
Ultima modificare: Miercuri, 20 Aprilie 2022
latka, utilizator
~ Conținut șters la cerere ~
Mai cititi o data, mai cu atentie. Sunt deosebiri (fundamentale). Nu sunt avocat.
Acţiunea penală
Art. 16

Cazurile care împiedică punerea în mişcare şi exercitarea acţiunii penale

(1) Acţiunea penală nu poate fi pusă în mişcare, iar când a fost pusă în mişcare nu mai poate fi exercitată dacă:

a) fapta nu există;

b) fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege;

c) nu există probe că o persoană a săvârşit infracţiunea;

d) există o cauză justificativă sau de neimputabilitate;

e) lipseşte plângerea prealabilă, autorizarea sau sesizarea organului competent ori o altă condiţie prevăzută de lege, necesară pentru punerea în mişcare a acţiunii penale;

f) a intervenit amnistia sau prescripţia, decesul suspectului ori al inculpatului persoană fizică sau s-a dispus radierea suspectului ori inculpatului persoană juridică;

g) a fost retrasă plângerea prealabilă, în cazul infracţiunilor pentru care retragerea acesteia înlătură răspunderea penală, a intervenit împăcarea ori a fost încheiat un acord de mediere în condiţiile legii;

h) există o cauză de nepedepsire prevăzută de lege;

i) există autoritate de lucru judecat;

j) a intervenit un transfer de proceduri cu un alt stat, potrivit legii.


Detalii: [ link extern ]
Ultima modificare: Joi, 21 Aprilie 2022
Manuela Rășină, administrator
~ Conținut șters la cerere ~

Alte discuții în legătură

Suspendare permis de conducere catalindumitrele catalindumitrele Buna ziua, am fost oprit in trafic in data de 22.04. 2020, am fost verificat si mi s-a comunicat ca am avut permisul suspendat pentru cumul de puncte incepand ... (vezi toată discuția)
Buna seara! pe data de 17 iunie 2022 am fost oprita de catre ... AlinaN28 AlinaN28 Buna seara! Pe data de 17 iunie 2022 am fost oprita de catre un echipaj de politie si am efectuat un test pentru depistarea substantelor interzise ( renumitul ... (vezi toată discuția)
Bună seara,acum un an am fost implicat într-un accident rutier ... Manole22 Manole22 Bună seara,acum un an am fost implicat într-un accident rutier din care am lovit din spate alt autoturism fără a încălca vreo regulă rutiera.A fost o ... (vezi toată discuția)