avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 916 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Plata cotizatii pentru pensie retroactiv pfa
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Plata cotizatii pentru pensie retroactiv pfa

Buna ziua,

am pfa cu norma de venit 580 RON pe luna din luna septembrie 2009. Nu am platit pana acum contributia la pensie, am crezut ca e facultativ. Am vorbit cu un prieten care mi-a spus ca va trebui sa platesc 180 ron * 4 luni + penalizari si mi s-a parut aberant de mult. 180 ron pe luna pensia la 580 ron cat teoretic produc si asta fara impozitul pe profit si sanatate.
As dori sa stiu cum se calculeaza corect ca sa obtin o sa suma cat mai mica. Din ce am citit pe site ar veni 28% din salariut minim brut, dar am mai citit si in alte parti ca se poate calcula la 1/4 din salarium minim brut.

Va multumesc mult anticipat!
Cel mai recent răspuns: Bravos , utilizator 19:16, 29 Martie 2010
Conform prevederilor în vigoare ale Legii 19/2000, dacă sunteţi persoană fizică autorizată şi nu aveţi un contract individual de muncă în derulare sau nu sunteţi în şomaj, aveţi obligaţia de a vă asigura în cadrul sistemului public de pensii, încheind o declaraţie de asigurare cu casa teritorială de pensii din judeţul unde locuiţi (sunteţi asigurat "obligatoriu prin efectul legii", aşa cum prevede art. 5 alin. (1) pct. IV lit. d) al Legii 19/2000 ). Presupunând că dvs. aveţi peste 18 ani, obligaţia de a vă asigura cu declaraţie de asigurare curge "în termen de 30 de zile de la data încadrării în situaţia respectivă" (art. 6^1.alin.(1) din lege).
În cuprinsul declaraţiei de asigurare veţi completa şi venitul asigurat, adică suma pentru care vă asiguraţi şi asupra căreia veţi datora lunar contribuţia de asigurări sociale. Legea 19/2000 nu mai prevede în prezent nici limită minimă, nici maximă pentru venitul asigurat, aceasta nefiind nici în dependenţă directă cu veniturile relizate de dvs. ca persoană fizică autorizată ! Deci, puteţi să stabiliţi ORICE SUMÃ ca venit asigurat , efectele fiind : pe de o parte obligaţia dvs. de a plăti lunar contribuţia, dar pe de altă parte acea sumă asigurată va intra în calulul drepturilor dvs. de pensii, la momentul când veţi putea solicita aceste drepturi !
Un calcul simplu arată că în 2009, un venit asigurat stabilit la nivelul unui salariu minim brut pe ţară (600 lei) va determina o contribuţie de virat lunat de 600*31,3%=188 lei, iar pentru pensie doar 0,35545 puncte lunare ... ªi de aici decurge un întreg sistem de calcule posibile. Cum doriţi !
Va multumesc pentru raspuns. Inteleg ca o contributie mai mare ma ajuta peste ani si ani cand daca nu o sa am dividente mari sau avere adunata o sa depind de pensie :) Anul acesta prefer totusi sa contribui minimul posibil, ca deloc nu am cum, am nevoie de banii care s-ar duce.

Eu gasisem ca : "Cota de contributie se aplica venitului lunar inscris in declaratie, venit care nu poate fi mai mic decat salariul de baza minim brut pe economie conform legii. " ca interpretare a Art. 23 din Legea 19/2000. De asta nici acum nu sunt sigur daca pot sa platesc contributia la 300-400 de ron de ex.
Forma actualizată a art. 23 din Legea 19/2000, aşa cum este în prezent în vigoare, este următoarea:
"ART. 23.
(1) Baza lunara de calcul a contributiei individuale de asigurari sociale in cazul asiguratilor o constituie:
[...]
b) venitul lunar asigurat, inscris in declaratia sau in contractul de asigurare sociala, in cazul asiguratilor prevazuti la art. 5 alin. (1) pct. IV si V si alin. (2)." ,

aşa cum a fost modificat prin pct. 10 al art. I din ORDONANTA DE URGENTA nr. 91 din 26 septembrie 2007, publicată in MONITORUL OFICIAL nr. 671 din 1 octombrie 2007. Această modificare se aplică începând cu data de 1 ianuarie 2008.
Cu siguranţă (şi direct de la sursă !): încă puteţi să vă înregistraţi declaraţia de asigurare la orice sumă a venitului asigurat!
Va multumesc din nou pentru raspuns. Cred ca acum s-a facut lumina si la mine :)

Deci, pana la O.U.G. nr. 91 era: " b) venitul lunar asigurat, prevăzut în declaraţia sau în contractul de asigurare socială, care nu poate fi mai mic de o pătrime din salariul mediu brut." Prin ordonanta din 2007 nu se mai specifica minimul pentru pfa-uri deci pot sa ma asigur si la 200 RON daca vreau. Pe site-ul de la casa de pensii unde ar trebui sa ma asigur apare legea 19/2000 cu ordonante de urgente, dar fara ultima, cea de care spuneti dumneavoastra, ca am sunat la ei si mi s-a spus ca minimul e cam 400 de ron, adica o patrime din salariul mediu brut pe economie. Practic ei nu sunt la curent cu noile reglementari. Sper ca am inteles bine. Va multumesc inca o data pentru ajutor.
Buna ziua,
Si eu am aceeasi problema dar mult mai grava. Eu am independent din 2004. Asta inseamna ca trebuie sa platesc retro de la data infiintarii? sau din 1 ian 2008 ?
Ultima modificare: Joi, 25 Februarie 2010
kamsin, utilizator

Alte discuții în legătură

Pfa asigurari sociale george16 george16 am si eu un pfa de un an de zile ,profesii liberale ,in sistem real ,inregistrat la registrul comertului,administratia financiara ,la care ... (vezi toată discuția)
Cas-activitati independente costi2011 costi2011 Realizatorii de venituri din activitati independente, au obligatia platii contributiilor CAS? (vezi toată discuția)
Contributia pentru cas este plafonata ca in anii precedenti ? akinom0440 akinom0440 Buna ziua, am dat cautare pe internet insa nu gasesc nicaieri raspunsul. M-ar interesa, daca in continuarea la calculul salarial contributia pentru CAS este ... (vezi toată discuția)