avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 745 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Plata cotizatii pentru pensie retroactiv pfa
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Plata cotizatii pentru pensie retroactiv pfa

Buna ziua,

am pfa cu norma de venit 580 RON pe luna din luna septembrie 2009. Nu am platit pana acum contributia la pensie, am crezut ca e facultativ. Am vorbit cu un prieten care mi-a spus ca va trebui sa platesc 180 ron * 4 luni + penalizari si mi s-a parut aberant de mult. 180 ron pe luna pensia la 580 ron cat teoretic produc si asta fara impozitul pe profit si sanatate.
As dori sa stiu cum se calculeaza corect ca sa obtin o sa suma cat mai mica. Din ce am citit pe site ar veni 28% din salariut minim brut, dar am mai citit si in alte parti ca se poate calcula la 1/4 din salarium minim brut.

Va multumesc mult anticipat!
Cel mai recent răspuns: Bravos , utilizator 19:16, 29 Martie 2010
Salutari !
In primul rand, apreciez raspunsurile Manuelei, mai ales ca sunt insotite de baza legala.Nici eu nu stiam ca baza legala,desi auzisem ca te poti asigura la orice suma, si citeam mereu L19, si vedeam ca "nu mai mic decat un salariu minim".Asa e cand nu iti actualizezi legile, sau nu te uiti la forma actualizata..:))
Am si eu o mare nedumerire.Mi-am infiintat un pfa, de 3 saptamani, nu reusesc sa imi ridic cartea de munca de la ITM sa ma duc la casa de pensii sa-mi fac contract de asigurare individuala.Vechiul angajator, imi creeaza ceva probleme cu inchiderea cartii de munca, desi eu i-am depus cererea de incetarea raportului de munca cu acordul partilor de circa 10 zile.Acum nu vreau nici sa intru intr-un conflict personal cu el, poate ma intelegeti de ce....
Cum sa procedez, pot sa inchei la pensii contractul de asigurare si sa ma duc ulterior sa depun cartea?Nu de alta dar stiu ca e un termen de 30 zile si cartea mea nu e incheiata...
Multumesc !
A trecut si data de 25 cand trebuie depus statul de plata si cererea mea de incetare a raportului de munca cu acordul partilor?Cartea mea inca nu e inchisa de vechiul angajator si eu am aproape o luna de cand am terminat...Problema e ca pana nu-mi incheie cartea nu ma pot asigura la pensii...
Cum ma sfatuiti sa procedez?De inteles nu am cu cine.....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pfa asigurari sociale george16 george16 am si eu un pfa de un an de zile ,profesii liberale ,in sistem real ,inregistrat la registrul comertului,administratia financiara ,la care ... (vezi toată discuția)
Cas-activitati independente costi2011 costi2011 Realizatorii de venituri din activitati independente, au obligatia platii contributiilor CAS? (vezi toată discuția)
Contributia pentru cas este plafonata ca in anii precedenti ? akinom0440 akinom0440 Buna ziua, am dat cautare pe internet insa nu gasesc nicaieri raspunsul. M-ar interesa, daca in continuarea la calculul salarial contributia pentru CAS este ... (vezi toată discuția)