Are o persoana dreptul de a munci pe contract de colaborare in aceeasi perioada in care a fost in concediu de maternitate?
Eu nu gasesc nicaieri o lege care sa-mi interzica acest lucru , adica sa ai alte venituri impozabile in perioada in care beneficiezi de concediu prenatal si postnatal, insa nu gasesc nici o lege care sa spuna ca am acest drept, poate ma ajuta cineva de aici.
Cei de la Agentia Judeteana pt prestatii sociale ma acuza ca nu am avut dreptul sa muncesc in aceasta perioada ( concediu de maternitate) si mai spun ca am fost in incapacitate temporara de munca ,care cf. legii sunt 2 concedii dinstincte, ca urmare nu vor sa-mi ia in calcul venitul obtinut din contract de colaborare in perioada concediului de maternitate.
Desi i-am actionat in instanta , am castigat , instanta mi-a dat dreptate , acuma ei au facut recurs unde se leaga din nou de aceeasi problema , ca nu am avut dreptul sa lucrez fiind in concediu de maternitate, specificand doar ,,conform legii 158/2005", unde eu nu am gasit nimic care sa-mi interzica dreptul de a avea venituri sau a munci in concediu de maternitate. Acuma eu mi-as dori foarte mult sa gasesc o baza legala care sa arate ca nu au dreptate.
va multumesc.
Art. 23. - (1) Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcina si lauzie, pe o perioada de 126 de zile calendaristice, perioada in care beneficiaza de indemnizatie de maternitate.
Art. 41. - Plata indemnizatiilor inceteaza incepand cu ziua urmatoare celei in care:
b) beneficiarul nu mai indeplineste conditiile legale pentru acordarea indemnizatiilor;
Daca lucrati inseamna ca nu mai este indeplinita conditia de lart.23 alin.1.Concediu inseamna ca sunteti absolvita de a presta activitate primind in schimb o indemnizatie.
O baza legala conform dorintei d.voastre nu cred ca veti gasi si decizia primei instante nu se comenteaza dar ar fi ineresant de vazut motivarea.
va multumesc pt raspunsul prompt.
Nu stiu daca am incalcat sau nu acest art.41, conditiile cred ca le-am indeplinit , poate nu m-am exprimat bine , contractul de munca imi era suspendat siin acelasi timp aveam venituri de pe contactul de colaborare, unde scrie ca nu am indeplinit conditiile pt a beneficia de concediu .
Instanta a decis sa mi se ia in calcul pt indemnizatia copilului toate veniturile in ultimele 12 luni anterioare nasterii iclusiv cele obtinute pe perioada concediului de maternitate motivand ca legea 148/2005 nu face exceptii de la aceste si din contra legea spune ca se iau in calcul toate veniturile impozabile.
Abortati cu neutralitate sensul notiunii de concediu. Concediu/indemnizatie = exonorare munca/venit salarial. Daca lucrati inseamna ca nu sunteti in concediu, indiferent de care. Indemnizatia de concediu va este acordata tocmai pentru a inlocui venitul salarial ce lipseste in perioada concediului.
Si atata vreme cat legea 158/2005 nu specifica ca nu ai dreptul sa ai venituri in acest concediu, in opinia mea si vad ca si a judecatoarei care mi-a admis cererea inseamna ca am avut acest drept si nu am incalcat nici o lege .
Fit atenta ca platind impozit pe contractul de colaborare cei de la primarie va vor depista imediat si veti avea probleme.Indemnizatia se da tocmai pentru a suplini veniturile pe acesta perioada, deci nu poate fi cumulata cu alta venituri..