avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 833 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune - Buna ziua, Tata a fost recasatorit cu o ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune - Buna ziua, Tata a fost recasatorit cu o femeie, in noiembrie ...

Buna ziua,
Tata a fost recasatorit cu o femeie, in noiembrie 2020 el a murit, in aprilie 2021 a murit si ea.Tata i-a facut donatie pe tot ce detinea din apartament, partea de la mama impartindu-se lui si copiilor(suntem trei). El a facut donatia incalcandu-ne masa succesorala. Pe ea au mostenit-o fratii ei,
Fratele meu s-a inteles cu ei, ca sa renunte la mostenire pentru o suma de bani, lucru care s-a intamplat, ei facand act de vanzare-cumparare catre fratele meu. Intelegerea a fost ca dupa ce are partea de apartament pe care tata a donat-o, sa vindem apartamentul si sa impartim frateste. Acum fratele meu nu mai vrea sa vanda apartamentul si nici nu vrea sa ne despagubeasca.
Intrebarea mea este- se mai poate dezbate succesiunea in instanta?
Noi am semnat la notar o declaratie pentru succesiune, de primit nu aveam ce primi decat daca solicitam in instanta.
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 22:27, 6 Mai 2022
Cineva nu intelege.Fratele mele a fost lasat de noi sa plateasca pentru a scapa de mostenitorii sotiei tatalui, intelegerea fiind sa vindem i sa impartim banii dupa ce-si recupereaza banii dati. De aceea nu am facut dezbaterea succesiunii in instanta pentru a putea intra in posesia masei succesorale incalcate de tata.
Da. Cred ca dvs nu ați înțeles.
Ca sa dezbateti o succesiune trebuie ca, la data decesului, defunctul sa aibă niște bunuri în proprietate.

Când a murit tatăl dvs, cota din apartament nu mai era al lui. A fost donata în timpul vieții.
Dacă vi s-a încălcat rezerva succesorala, în termen de 3 ani de la decesul tatălui, puteți solicita reductiunea donației.
Asta înseamnă că acel contract rămâne valabil, dar în schimb primiți o sulta (o suma de bani) de la copiii soției.

Sulta nu face parte din masa succesorala.
Deci nu puteți dezbate succesiunea pentru rezerva succesorala sau pentru sulta, pentru ca nu e a tatălui, ci este un drept al dvs.

Am înțeles. Fratele dvs a cumpărat cota din apartament, de la copiii soției tatălui.
De unde a avut banii, cum a făcut rost, cum v-ati înțeles, este treaba dvs.
Însă actele de proprietate vorbesc si în momentul de față, în contractul de vânzare, doar fratele dvs apare singur ca dobanditor/cumpărător al acelei cote.

Dacă v-a păcălit și acum s-a sucit si nu mai vrea sa vanda apartamentul și nici sa împartă banii....e regretabil pentru dvs.

Acum, nu mai aveți ce și pentru ce da dezbateti succesiunea. Ca tata nu mai avea nimic.
Acum ar trebui sa faceți partajul cu fratele. Sa ieșiți din indiviziune.
Ultima modificare: Vineri, 6 Mai 2022
raluk0207, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Moºtenire încurcatã... eugen68octavian eugen68octavian Suntem trei fraţi. Tata a murit. Mama trăieşte. În timpul vieţii tata şi mama au realizat împreună mai multe lucruri printre care şi două ... (vezi toată discuția)
Tata i-a donat apartamentul fratelui meu fara sa ma despagubeasca adrian nedelea adrian nedelea tata a donat apartamentul care i-a fost dat de stat penrtu ca avea o familie si copii , fratelui meu , se poate ataca in justitie , deoarece i-a fost dat ... (vezi toată discuția)
Moaºtenire. cote cuvenite. lidy lidy am o nelămurire tata vitreg şi mama au 2 copii 1 copil comun (X ) şi eu (Y)doar al mamei din altă căsătorie, tata vitreg a murit în 2007 ,a fost ... (vezi toată discuția)