Buna ziua,
Tata a fost recasatorit cu o femeie, in noiembrie 2020 el a murit, in aprilie 2021 a murit si ea.Tata i-a facut donatie pe tot ce detinea din apartament, partea de la mama impartindu-se lui si copiilor(suntem trei). El a facut donatia incalcandu-ne masa succesorala. Pe ea au mostenit-o fratii ei,
Fratele meu s-a inteles cu ei, ca sa renunte la mostenire pentru o suma de bani, lucru care s-a intamplat, ei facand act de vanzare-cumparare catre fratele meu. Intelegerea a fost ca dupa ce are partea de apartament pe care tata a donat-o, sa vindem apartamentul si sa impartim frateste. Acum fratele meu nu mai vrea sa vanda apartamentul si nici nu vrea sa ne despagubeasca.
Intrebarea mea este- se mai poate dezbate succesiunea in instanta?
Noi am semnat la notar o declaratie pentru succesiune, de primit nu aveam ce primi decat daca solicitam in instanta.
Multumesc!
Cineva nu intelege.Fratele mele a fost lasat de noi sa plateasca pentru a scapa de mostenitorii sotiei tatalui, intelegerea fiind sa vindem i sa impartim banii dupa ce-si recupereaza banii dati. De aceea nu am facut dezbaterea succesiunii in instanta pentru a putea intra in posesia masei succesorale incalcate de tata.
Da. Cred ca dvs nu ați înțeles.
Ca sa dezbateti o succesiune trebuie ca, la data decesului, defunctul sa aibă niște bunuri în proprietate.
Când a murit tatăl dvs, cota din apartament nu mai era al lui. A fost donata în timpul vieții.
Dacă vi s-a încălcat rezerva succesorala, în termen de 3 ani de la decesul tatălui, puteți solicita reductiunea donației.
Asta înseamnă că acel contract rămâne valabil, dar în schimb primiți o sulta (o suma de bani) de la copiii soției.
Sulta nu face parte din masa succesorala.
Deci nu puteți dezbate succesiunea pentru rezerva succesorala sau pentru sulta, pentru ca nu e a tatălui, ci este un drept al dvs.
Am înțeles. Fratele dvs a cumpărat cota din apartament, de la copiii soției tatălui.
De unde a avut banii, cum a făcut rost, cum v-ati înțeles, este treaba dvs.
Însă actele de proprietate vorbesc si în momentul de față, în contractul de vânzare, doar fratele dvs apare singur ca dobanditor/cumpărător al acelei cote.
Dacă v-a păcălit și acum s-a sucit si nu mai vrea sa vanda apartamentul și nici sa împartă banii....e regretabil pentru dvs.
Acum, nu mai aveți ce și pentru ce da dezbateti succesiunea. Ca tata nu mai avea nimic.
Acum ar trebui sa faceți partajul cu fratele. Sa ieșiți din indiviziune.