avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 892 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cine beneficiază de venituri din chirie spatiu comun ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cine beneficiază de venituri din chirie spatiu comun bloc?

Intr-o asociație de proprietari a unui bloc cu mai multe scari, veniturile din închirierea unui spațiu comun aferent unei singure scari (sa zicem un uscator la ultimul etaj al scarii A) vor reveni ca fond de reparații doar pt scara respectiva sau este fond comun pentru toate scările? Legea 196/2018 cumva nu mi se pare foarte clară în acest aspect, întrucât la capitolul "Veniturile asociație..." menționează ca aceste venituri merg în fondul de reparații al asociației, deci pare sa sugereze ca ar beneficia și celelalte scari. Pe de alta parte, dacă acel uscator din exemplul meu este delimitat ca aparținând ca spațiu comun doar scarii A, de ce ar trebui sa beneficieze toate scările de acele venituri? Aștept păreri din partea celor mult mai în tema decât mine. Mulțumesc, cu respect!
Ultima modificare: Duminică, 8 Mai 2022
calinn_g, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu are importanta numele, ci argumentatia.

Voinea Liviu a scris:

Merg la fondul de reparatii al asociatiei,si daca bolduiti condiminiu,vedeti exact ce inseamna.
Exact ,daca trebuie reparat un interfon de la o scara,se plateste din fondul de reparatii al asociatiei.

Daca sunt 4 scari intr-un bloc si doar una dintre ele isi monteaza interfon, nu vor plati niciodata pentru reparatii proprietarii de la alte scari.

Art. 654 cod civil

Cheltuielile legate de întreţinerea, repararea şi exploatarea părţilor comune

(1) În lipsa unor prevederi legale sau înţelegeri contrare, fiecare coproprietar suportă cheltuielile legate de întreţinerea, repararea şi exploatarea părţilor comune, în proporţie cu cota sa parte.
(2) Cu toate acestea, cheltuielile legate de părţile comune folosite exclusiv de către unii dintre coproprietari cad în sarcina acestora din urmă.


Exista proprietate comuna a celor 4 scari (fatada blocului de exemplu) si proprietate comuna exclusiva a celor de pe o singura scara.

Art.49 din Legea 196/2018
(4)Hotararile adunarilor generale se iau in cadrul adunarii generale convocata sau reconvocata, dupa caz. In statutul propriu al asociatiei de proprietari pot fi prevazute si alte conditii de luare a hotararilor, dar nu cu mai putin de jumatate plus unu din voturile celor prezenti la adunarea generala convocata sau reconvocata. Pentru situatiile care vizeaza numai proprietarii unui tronson sau ai unei scari, hotararile sunt luate prin acordul scris al majoritatii proprietarilor scarii sau tronsonului respectiv, membri ai asociatiei de proprietari, pe baza de tabel nominal.

[ link extern ]
[ link extern ]
~ Conținut șters la cerere ~
~ Conținut șters la cerere ~
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Articolul 2
În sensul prezentei legi, termenii și expresiile de mai jos au următoarele semnificații:
..........................
p) părți comune - părțile din clădire și/sau din terenul aferent acesteia care nu sunt proprietăți individuale și sunt destinate folosinței tuturor proprietarilor sau unora dintre aceștia, precum și alte bunuri care, potrivit legii sau voinței părților, sunt în folosință comună. Părțile comune sunt bunuri accesorii în raport cu proprietățile individuale, care constituie bunurile principale. Toate părțile comune formează obiectul proprietății comune. Părțile comune nu pot fi folosite decât în comun și sunt obiectul unui drept de coproprietate forțată;
q) părți comune aferente tronsoanelor sau scărilor care nu pot fi delimitate - cel puțin o instalație pe verticală care alimentează în comun tronsoane ori scări sau părți de construcție comune tronsoanelor ori scărilor, care nu pot fi definite separat din punct de vedere fizic ca poziție și suprafață;

Art. 43 se refera la darea in folosinta a unor parti comune exclusive prin inchiriere proprietarilor, nu tertilor :) , dar asta nu inseamna ca ele nu pot exista a priori (adica dinainte, din constructie), sau prin lucrari de modernizare.

Daca dl avocat sustine ca interfonul montat de proprietarii de pe o scara e parte comuna pentru toti proprietarii din asociatie, e problema lui, dar e gresit (art. 654 alin 2 din codul civil).
E de domeniul absurdului ca toti proprietarii sa suporte cheltuielile de reparatii si intretinere ale acelui interfon. Sau orice altceva de acest gen, e doar un exemplu.
Si in general, unele partile comune ale proprietarilor dintr-o scara sunt in exclusivitate si, conform art. 49, ei au dreptul sa decida cu majoritate si prin semnatura pe baza de tabel, in ceea ce priveste problemele de pe acea scara, cum ar fi si inchirierea unei parti comune exclusive.
"Pentru situațiile care vizează numai proprietarii unui tronson sau ai unei scări, hotărârile sunt luate prin acordul scris al majorității proprietarilor scării sau tronsonului respectiv, membri ai asociației de proprietari, pe bază de tabel nominal."

Deci numai ei decid. Adica DOAR ei pot decide si inchirierea spatiului respectiv. Ei sunt cei afectati.

E evident si logic ca acele venituri trebuie sa apartina, prin fondul de reparatii, dar prioritar, celor ce detin acea proprietate comuna exclusiva. Asta rezulta din art. 654 alin 2 din codul civil. Doar daca doresc cei din proprietatea comuna exclusiva pot hotari sa lase banii sa fie investiti in alta directie.

Fondul de reparatii (general) anual se estimeaza anual de catre Cex. :
"Comitetul executiv fundamentează și prezintă adunării generale suma anuală necesară pentru constituirea sau completarea fondului de reparații, care se alimentează în avans, în tranșe lunare egale, prevăzute în lista de plată a cheltuielilor asociației de proprietari. Fondul de reparații este utilizat numai pentru consolidarea condominiului, reabilitarea termică, creșterea calității ambiental-arhitecturale a construcțiilor, precum și pentru repararea și îmbunătățirea proprietății comune."

Din exemplele date la definirea fondului general de reparatii, se observa clar ca rostul sau e pentru repararea si intretinerea a ce e parte comuna TUTUROR proprietarilor din condominiu, cum ar fi : acoperisul, fatada, instalatiile comune de alimentare cu utilitati, etc.

Legea nu interzice (nu specifica) faptul ca pot exista si sub-fonduri pentru proprietatile comune exclusive, dar se deduce foarte simplu ca asta rezulta din art. 654 alin 2 din codul civil.

Ultima modificare: Luni, 9 Mai 2022
latka, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna seara. avem la bloc urmatoarea situatie . s-a schimbat la ... caradis caradis Buna seara. Avem la bloc urmatoarea situatie . S-a schimbat la o scara o coloana de apa calda si rece pe un tronson. Administratorul a repartizat cheltuiala ... (vezi toată discuția)
Cota parte cheltuieli bloc Adrianro2019 Adrianro2019 Cota Parte Cheltuieli Bloc Daca într-un bloc cu 4 scări la o scară se fac reparații, de orice natură, fie că sunt conducte, fie că este o ușă de la ... (vezi toată discuția)
Comitetul a decis ca reparația țevii de scurgere a apei menajere să fie plătită doar de proprietarii afectați. e legală această hotărâre? vic010923 vic010923 Cum se procedează în cazul în care la un bloc de 4 etaje, 3 scări, la scara la care este fisurata țeava de scurgere a apei menajere, undeva intre etajele ... (vezi toată discuția)