avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 928 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Scrisoare (Testament) post-deces
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Scrisoare (Testament) post-deces

Buna Ziua Comunitate,
In urma unui divort si a consecintelor acestuia, s-au intrerupt orice forme de comunicare cu fosta sotie si cu fiica mea, acum in varsta de 17 ani (a fost decizia lor).
Ma gandesc de ceva vreme cum sa fac astfel incat, in eventualitatea unui deces (accident, boala, etc.), fiica mea sa primeasca o scrisoare cu toate detaliile referitoare la asigurarea mea de viata, conturi bancare, investitii pe platforme de trading, alte date de acces (PIN, parole).
Exista si varianta sa ii predau direct ei un plic sigilat cu rugamintea de a-l deschide doar dupa decesul meu, am oarecum incredere ca nu il va desface inainte dar parca as dori ceva mai sigur.
Ma gandesc deasemenea sa rezolv prin asta si o problema oarecum testamentara, in sensul de a repartiza bunurile si de a fi recunoscuta in sensul asta de o instanta.
Exista vreo practica locala in sensul acesta sau am vazut prea multe filme americane?
Ultima modificare: Duminică, 8 Mai 2022
Madriannn, utilizator
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 07:15, 10 Mai 2022
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Aveti dreptate atii vazut multe filme americane..Variantele ar fi un testament autentic incheiat la un notar in care treceti bunurile respective,testament pe care il puteti comunica fiicei impreuna cu o nota explicativa privind restul informatiilor.Testamentul poate fi lasat si unei societati de avocaturs pt a i il preds fiicei, dar poate dvd mai traiiti 30 -40 de ani si firma dispare sau av decedeaza ,sau cineva ar trebui sa informeze av dupa data decesului dvs pt a contacta fata Complicat...Cred ca prima varianta este singura viabila..
Ultima modificare: Duminică, 8 Mai 2022
CABINET AVOCAT NICULESCU IONUT, Avocat
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dacă e singurul dvs copil și nu intenționați sa mai aveți alții, nu e nevoie sa ii lăsați testament.
La decesul dvs, fiica va fi oricum singurul moștenitor a tot ce aveți.
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
În vechiul cod civil (din 1864, aplicabil până în 2011) exista testamentul mistic sau secret. Era o formă întermediară între testamentul olograf și cel autentic. Înscrisul semnat de testator, strâns și sigilat, era prezentat judecătorului pentru formalități de suprascriere pe hârtia în care era scris testamentul sau pe hârtia care servea drept plic. (actul/procesul verbal de suprascriere era semnat de tesatator și de judecător).
În practică era utilizat puțin spre deloc (dar n-a inventat Hollywoodul „apa caldă”) astfel încât, fiind considerat căzut în desuetudine, a fost eliminat din noul cod civil.

Dar vă puteți inspira, spre a lăsa unei/unor persoane de încredere informațiile necesare (sau indicii cu privire la locul unde se vor găsi - puteți juca find the treasure de pe lumea ailaltă, dacă vreți).

Nu ar trebui să vă preocupe condițiile de valabilitate, pentru că fiica dvs. este, oricum, moștenitor legal. Nu are nevoie de un testament spre a vă moșteni, dar i-ar fi de folos anumite date.
Ultima modificare: Marți, 10 Mai 2022
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire nestiuta! ContSters161126 ContSters161126 In ianuarie a murit tatal cumnatului meu. De atunci au fost tot felul de informatii....orale....ca ar fi lasat si un apartament pe numele nepoatei.....dar in ... (vezi toată discuția)
Testament cami e cami e Stiti cumva daca testamentul este legal si acceptat in Romania? (vezi toată discuția)
Testament sau acte vanzare cumparare ditualina ditualina sot si sotie .. sotul este pe moarte .. au pe numele lor 2 case .. teoretic bunuri comune in timpul casatoriei sotia are si o fiica dinaintea casatorie care ... (vezi toată discuția)