avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 824 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Buna ziua, Sora mea este diagnosticata cu schizofrenie ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Buna ziua, Sora mea este diagnosticata cu schizofrenie paranoida. ...

Buna ziua, Sora mea este diagnosticata cu schizofrenie paranoida. Nu accepta diagnosticul si refuza tratamentul. Locuieste singura in casa parintilor, acestia fiind decedati. Nu are nici un venit, eu suport intretinerea ei deocamdata. In momentul de fata este grav decompensata, este intr-o stare de halucinatie avansata, deranjeaza vecinii ziua si noaptea, umbla noaptea pe strazi, cauta o persoana imaginara. Vecinii au solicitat ajutor la 112, dar nu a fost luata si dusa la spital, chiar cu mine de fata avand toate actele ei medicale, pe motiv ca nu a fost ea de acord sa mearga. In aceasta situatie pot sa ii obtin tutela pentru a o putea interna in vederea tratarii ei si a -i depune actele in vederea obtinerii unui venit (pensie medicala, ajutor handicap)? Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: AV. GABRIELA GERBER , Avocat 15:53, 9 Mai 2022
Bună ziua!
Incercati să sunați la spitalul Obreja, acolo se internează și nevoluntar in astfel de cazuri!
Pentru a obține certificat de handicap surorii dvs. va trebuie acte medicale în acest sens, internarea la Obreja fiindu-va de folos in acest sens! Trebuie și să vă încadrați în diagnosticile legal recunoscute de cei de la Primăria unde locuiește sora pentru a putea obține certificatul de handicap și ulterior niste venituri pentru aceasta sau persoana care o îngrijește!
Ultima modificare: Miercuri, 25 Mai 2022
gi-jane2, moderator
Avand in vedere diagnosticul mentionat de dvs o puteti pune sub interdictie, urmand ca dvs sa exercitati tutela asupra surorii dvs, sa o puteti interna la nevoie si sa faceti demersurile pt obtinerea certificatului de incadrare in grad de handicap in baza actelor medicale.

Punerea sub interdictie presupune un dosar civil deschis la instanta de tutela in cadrul careia se va efectua o expertiza medico-legala psihiatrica care sa verifice daca sora dvs are sau nu capacitate critica si de decizie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Luarea in tutela a mamei, bolnava de dementa mixta ionel-s ionel-s Buna ziua. Mama este diagnosticata cu dementa mixta, locuieste cu mine, deci eu am grija de ea. Doresc s-o iau in tutela. Mai am o sora , insa este cu ... (vezi toată discuția)
Bolnav de schizofrenie buna ziua, sora vecinei mele este bolnava de schizofrenie paranoida ... URIAS URIAS Buna ziua, Sora vecinei mele este bolnava de schizofrenie paranoida si face scandal permanent. vecina a dechis proces pentru punere sub interdictie dar ... (vezi toată discuția)
Bună seara, sora mea a fost diagnosticată cu schizofrenie paranoidă, ... Nicandghica Nicandghica Bună seara, sora mea a fost diagnosticată cu schizofrenie paranoidă, nu se tratează fiind în faza de psihoza acută. Refuză să ceară pensia de ... (vezi toată discuția)