avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1083 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Închiriere fără contract a apartamentului
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Închiriere fără contract a apartamentului

Cineva care nu a dezbătut succesiunea apartamentului al cărei proprietar era bunica acestuia dorește să închirieze apartamentul, evident, fără contract, pentru că nu este proprietarul locuinței. Problema este că această persoană are și o restanță de aproximativ 5000 de lei la cotele de întreținere. În această situație, este foarte posibil ca nici viitorul chiriaș să nu-și achite obligațiile lunare.
Ce se poate face pentru a reduce datoria față de asociație, în afară de a-l acționa în justiție pe prezumtivul moștenitor? Poate fi reclamat la fisc în cazul în care închiriază apartamentul? Cu ce rezultate?
Buna ziua! Cei care obtin venituri din chirii, nu mai au, din anul 2018, obligatia de a inregistra contractul de inchiriere la Fisc. Au doar obligatia de a completa declaratia unica pentru impozitarea acestor venituri. Fiind un contract consensual, se poate incheia si prin inscris sub semnatura privata, ad probationem. Cat despre datoria catre asociatie, daca nu plateste aveti doua variante: 1. il rugati frumos sa plateasca, 2. il actionati in justitie.

luciangav a scris:

Cineva care nu a dezbătut succesiunea apartamentului al cărei proprietar era bunica acestuia dorește să închirieze apartamentul, evident, fără contract, pentru că nu este proprietarul locuinței. Problema este că această persoană are și o restanță de aproximativ 5000 de lei la cotele de întreținere. În această situație, este foarte posibil ca nici viitorul chiriaș să nu-și achite obligațiile lunare.
Ce se poate face pentru a reduce datoria față de asociație, în afară de a-l acționa în justiție pe prezumtivul moștenitor? Poate fi reclamat la fisc în cazul în care închiriază apartamentul? Cu ce rezultate?

Bună ziua!
Îl puteți reclama la politie pentru evaziune fiscală! Nu cred că își declară veniturile la fisc daca nu are dezbătută succesiunea!
Dar asta nu rezolva problema datoriilor acestuia către asociație!
El acum nici nu are calitate procesuală pasivă, adică nu poate figura că pârât într-un proces de pretenții deschis de Asociația de proprietari daca nu are certificat de moștenitor! In schimb, puteți să solicitați dvs. -Asociatia-ca și creditor deschiderea succesiunii autorului acestuia ptr. a putea obliga astfel moștenitorii/moștenitorul respectiv la plata cotelor de întreținere restante!
Av. Mădălina Moceanu
Baroul Bucuresti
Asociatia de proprietari ,pentru recuperare debit are dreptul legal sa impuna privilegiul imobiliar si sa promoveze actiune in instanta impotriva mostenitorului
Instanta de juddecata are autoritatea sa dispuna dezbaterea succesiunii
Bună seara și mulțumesc pentru răspuns! Acțiunea în instanță presupune costuri mari? Va plăti asociația taxele notariale pentru succesiune?
Bună dimineața!
Costurile le plătește asociația, ca reclamanta, dar le recuperează ca și cheltuieli de judecată la finele procesului!
Av. Mădălina Moceanu
Baroul Bucuresti

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua, un cunoscut are un titlu de proprietate pe un teren ... ionescuaida ionescuaida Buna ziua, un cunoscut are un titlu de proprietate pe un teren in care e trecut defunctul ( tatal) si persoana in cauza. Problema este ca persoana mai are ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, ambii parinti au decedat in interval de 10 zile, unul ... ursamajor ursamajor Buna ziua, ambii parinti au decedat in interval de 10 zile, unul dupa celalalt. Cum procedam cu succccesiunea? Suntem 2 surori si dorim sa deschidem procedura ... (vezi toată discuția)
In caz de despartire (necasatoriti) cum se procedeaza cu apartamentul luat pe credit? OlgaF OlgaF Buna seara, Eu si prietenul meu am cumparat apartament cu credit imobiliar acum 5 luni (50%-50% in contract), desi eu am cheltuit 20K euro pana acum si el ... (vezi toată discuția)